MENU

Concept car: de Maserati Boomerang

Zaterdag 27 juni 2015 om 12:55 door Frank Schippers

Giorgetto Giugiaro heeft in zijn carrière de nodige bijzondere en brutale creaties ontworpen waaronder een aantal van de meest iconische Italiaanse auto’s ooit gemaakt. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de Maserati Bora, Ferrari 250 Berlinetta Bertone, De Tomaso Mangusta, Iso Grifo en de Maserati Ghibli. Maar ook de BMW M1 komt van zijn hand. Op de Auto Show van Turijn in 1971 werd de Maserati Boomerang voor het eerst gepresenteerd als concept car, het jaar erna stond er een volledig functionerend model op de Auto Show van Genève.

 

maserati boomerang

 

Het ontwerp van de Boomerang was een typisch Giugiaro-ontwerp. De scherpe hoeken en wigvorm was een ontwerplijn die terug zou komen in vele modellen in de jaren zeventig zoals bij de VW Golf 1, VW Passat, Lancia Delta, Maserati Quattroporte III, Lotus Esprit, en de De Lorean DMC-12. De Boomerang had een 310 PK sterke 4.7 liter V8 motor die de achterwielen in beweging bracht en een 5 versnellingen handgeschakelde transmissie als aansturing. Wat naast het exterieur opvallend was, was het unieke dashboard. Het stuurwiel en instrumentenpaneel waren een enkele console die naar voren kwam uit het dashboard waarbij het stuurwiel om de stationaire meters draaide.

 

maserati boomerang achterzijde

 

maserati boomerang dashboard

 

maserati boomerang deur

 

maserati boomerang interieur

 

maserati boomerang interieur

 

maserati boomerang voorzijde

 

De Boomerang was helemaal road legal maar het model was altijd bedoeld als een eenmalige show car. Het model werd op vele locaties tentoongesteld en na de 1974 autoshow in Barcelona werd de auto verkocht aan een particulier. In 1990 was de auto te zien op het Bagatelle Concours in Parijs, in 1993 op het Concours Italiana en ook op Pebble Beach waarvoor het een restauratie had ondergaan. In 2000 werd de Boomerang getoond tijdens de Monterey Historic Automobile Races, en in 2012 was het Pebble Beach “Best of Show”en in 2013 “Best of Show” in Monaco.

 

Maserati was op zoek naar een manier om te ontsnappen aan de slanke en sensuele lijnen die tot dat moment de markt domineerden en wilde met de Boomerang de discussie over de toekomst van automotive design aanzwengelen. Scherpe hoeken, veel glas en een futuristisch interieur waren tot dat moment een nog nooit gebruikte combinatie. Het model was gebaseerd op het chassis van de Bora en kreeg ook hetzelfde 4.7-liter V8 blok.

 

MASERATI BOOMERANG | 1 of 1 - MASERATI100 2014 HQ

 

Mocht je in het bezit willen komen van een unieke Italiaan, dan is dit je kans: Op 5 september 2015 wordt de Boomerang door Bonhams geveild in Chantilly, Frankrijk.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*