DeLorean

DeLorean was een Amerikaans automerk dat was gevestigd in New York. De fabriek stond echter in het plaatsje Dunmurry in Noord-Ierland. Eind jaren zeventig werd dit bedrijf opgericht door John DeLorean die tot dan toe vicepresident was van Pontiac. Hij had een geheel eigen visie op het ontwikkelen van auto’s, maar kon die ideeën bij zijn toenmalige werkgever niet kwijt. Daarom richtte DeLorean zijn eigen automerk op.

 

DeLorean DMC12 1981

DeLorean DMC12 uit 1981

 

DeLorean DMC-12

Giorgetto Giugiaro ontwierp de inmiddels beroemde DMC-12. Het ontwerp is daarna vervolmaakt door Colin Chapman van Lotus. Het ontwerp van de DMC-12 moest aan een aantal criteria voldoen: comfort voor lange mensen, roestvrij stalen carrosserie, middenmotor, vleugeldeuren en een fraai uiterlijk. De auto was bedoeld als concurrent voor auto’s als de Chevrolette Corvette. Uiteraard kreeg de DMC-12 zijn faam door de filmtrilogie “Back to the Future”.

 

DeLorean DMC12 interieur_1981

Interieur DeLorean DMC12

 

DMC-80

DeLorean was ook bezig met een stadsbus, gebaseerd op het Duitse standaardontwerpbus. Deze autobus werd ontwikkeld onder de naam DMC-80 en zou geproduceerd worden in de Verenigde Staten. Zo ver is het echter nooit gekomen voor de DMC-80.

 

De ondergang van GMC

Als gevolg van vertraging bij het vergaren van kapitaal en vertraging in de bouw van de fabriek werd de productie pas in 1981 gestart. Er werden in totaal 8583 exemplaren gebouwd. DeLorean werd beschuldigd van cocaïnehandel en het witwassen van geld maar werd jaren later vrijgesproken. Het sprookje van de autofabriek was toen al afgelopen, de fabriek sloot haar deuren in 1982. Rond 1990 zijn er van de overgebleven onderdelen uit de restvoorraad nog zo’n 30 exemplaren opgebouwd.

 


Back to the Future
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant