MENU

Concept car: Volvo Tundra

Zondag 24 mei 2015 om 02:50 door Frank Schippers

In 1976 kwam Volvo met de 340, een achterwiel aangedreven en vooral betaalbare driedeurs die oorspronkelijk 343/345 werd gedoopt en later ook als berline te krijgen was.

Gerelateerd model

volvo 343

300

Het model ging drie jaar nadat de Zweden een groot aandeel in DAF personenauto’s had genomen, in productie. Met deze overname wilde Volvo een bredere markt gaan bedienen alleen waren de 66 en de 340 nog niet onderscheidend en niet Zweeds genoeg.

 

Het 340-model was al saai voordat het de fabriek uitrolde, maar verkocht desondanks goed. Volvo klopte aan bij Bertone om met een wat spannendere variant te komen dan de 340. Het Italiaanse designhuis had toen al het design voor de 262C had gemaakt die sinds 1977 in productie was. Dit was een coupé op basis van de 164 die tot 1981 in productie zou blijven en opviel door de vinyl dakbedekking en daardoor wat Amerikaans aandeed.

 

volvo tundra schets gandini

Schets van Gandini

 

concept car volvo tundra

de concept Volvo Tundra, vanuit deze hoek heeft het model zeker sterke overeenkomsten met een later succesmodel van Citroën. Dat is geen toeval…

 

de Tundra door Gandini

Hoofdontwerper Marcello Gandini van Bertone was al bij Citroën aan de slag om het design van de BX te maken. Dit was nogal een spoedproject want na twee jaar ontwerpen en tekenen door de eigen afdeling was de directie van Citroën nog altijd niet blij met het resultaat. Gandini sloeg zijn schetsfase zelfs over en ging meteen op modelniveau aan de slag. Het eindresultaat van zijn werk zag hij pas in 1982 toen de BX werd gepresenteerd.

 

In de tussentijd ontwierp hij op basis van de 340 ook een Volvo-model dat echter als te vooruitstrevend werd gezien door het Zweedse management. Het lijnenspel was een evolutie van dat van de Reliant FW11, een Bertone-prototype uit 1977. De hoekige, 70PK sterke, Volvo Tundra onderscheidde zich van andere modellen door zijn ‘zwevende’ dak, de gecamoufleerde stijlen en het asymmetrisch geplaatste radiatorrooster dat exact aansloot op de radiator zelf. Gandini gaf de Tundra ook nog een stel kantellichten en een typische jaren tachtig achterzijde, daarbij kreeg het een zescilinder onder de motorkap. Het interieur werd ook helemaal jaren tachtig met een digitaal instrumentarium dat er nog altijd totally awesome uitziet.

 

volvo tundra dashboard

KITT uit knight rider zou er jaloers op worden!

 

volvo tundra zijkant

 

citroen BX

Overduidelijke gelijkenis tussen de BX en de Tundra concept

 

volvo tundra achterzijde

 

Te futuristisch voor de Zweden, maar niet voor de Fransen

Volvo vond de creatie van Gandini too far out en geloofde niet in een verkoopsucces. De Tundra zou nooit in productie gaan. Het verhaal gaat dat Bertone vervolgens een rondje ging bellen en bij Citroën wel interesse wist te krijgen en dat dit uiteindelijk leiden tot de Citroën BX, die in 1982 de verkoop in ging en een commercieel schot in de roos zou blijken. Dit is echter niet correct*. De modellen voor de BX waren zelfs een paar maanden eerder dan de Tundra concept car. Ontwerper Gandini ontwierp de modellen echter zo kort na elkaar op basis van dezelfde uitgangspunten dat de gelijkenis niet geheel toevallig was. Volgens Gandini zelf hebben zowel Citroën als Volvo hier nooit een issue van gemaakt.

 

Feit blijft wel dat een Zweedse Volvo Tundra ook een succesnummer had kunnen worden, maar deze eer ging dus naar de Fransen. Van de BX werden zo’n 2,4 miljoen exemplaren geproduceerd. Dat had dus ook 2,4 miljoen keer een Volvo Tundra kunnen zijn….

 

*met dank aan Gijs Banzer voor toevoegingen en correcties.


Ook interessant


Gerelateerde merken