MENU

Sunbeam Tiger

De Sunbeam Tiger werd gebouwd door de Rootes Group (Hillman, Singer, Sunbeam en Humber) tussen 1959 en 1967. De Shelby Cobra uit 1962 vormde de inspiratie voor de Tiger. Er werden twee prototypes gebouwd met behulp van een Alpine chassis, één door Carroll Shelby en de andere door Ken Miles. Na een proefrit door Lord Rootes zelf, kreeg het project de officiële zegen en Jensen Motors in West Bromwich, Engeland, zou de auto’s gaan bouwen.

 

Sunbeam Tiger 1966

Sunbeam tiger uit 1966

 

In weze was de Sunbeam Tiger een Alpine, maar dan met een V8 onder de motorkap. In tegenstelling tot de Cobra, gebruikte de Tiger een lage PK-versie van de Ford 260-ci small-block motor die 164 PK leverde. Geen grote getallen maar genoeg om het chassis en de remmen van de Alpine tot het uiterste te drijven. Na de eerste 3.700 auto’s volgde er een kleine facelift in de vorm van vierkantere deuren, een vinyl cabriodak, en ventilatie. Deze auto’s zijn nu bekend als Tiger Mk IA’s, en hier zijn er iets meer dan 2700 van gebouwd.

 

sunbeam tiger dashboard

Dashboard van de Sunbeam Tiger

 

Sunbeam Tiger sneuvelt na overname Chrysler

De aankoop van Rootes door Chrysler luidde het einde in voor de Tiger. Het idee van een model met een motor gebouwd door rivaal Ford was onacceptabel. Het probleem was dat er geen Chrysler V-8 blok was dat zou passen in het krappe motorcompartiment zonder een uitgebreid redesign van de Alpine. Voordat de productie werd gestaakt kwam echter nog de spannendste Tiger op de markt in 1967. Deze Mk II had eindelijk de Ford 289-ci V-8 als krachtbron. Daarnaast kreeg het model een paar stilistische verschillen van de Alpine in de vorm van unieke koplamp behuizing en een andere grille en striping op de onderzijde van de body. Minder dan 800 Tiger II’s werden gebouwd, waarmee dit het meest gezochte type is van de hele lijn, op de noodlottige Le Mans exemplaren na.

 

Tigers zijn nog steeds charismatische en ondergewaardeerde verzamelaar-auto’s. De Ford-techniek maakt ze stevig en gemakkelijk te onderhouden en moderne oplossingen voor zaken als marginale koeling en remmen zijn er in overvloed. Hard tops en LAT / Shelby opties zoals magnesium wielen zijn populair. Boss 302 transplantaties, wielkasten, en luchthappers niet. Er zijn ook replica’s gemaakt van Alpine V’s, bekend als Algers en Tipines. Het is dus bij een aankoop belangrijk om goed te checken dat het om een echte Tiger gaat.

 

Sunbeam Tiger - Discovery Channel 1996

Discovery Channel item over de Sunbeam Tiger

 

1966 Sunbeam Tiger Mark 1A - Jay Leno's Garage

Het is cool en snel en dus heeft Jay Leno er ook eentje

Sunbeam modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant