MENU

Sunbeam Talbot

De Sunbeam Talbot 90 was een sportieve auto gebouwd tussen 1954 en 1957 door de Rootes Group in Ryton Coventry onder hun merk Sunbeam-Talbot. Er werden in totaal 2250 exemplaren van gebouwd. De auto werd in 1948 gelanceerd, samen met de kleinere-motorige Sunbeam-Talbot 80. De body was volledig nieuw en verkrijgbaar als vierdeurs sedan of twee-deurs drophead coupé. Na drie versies van het model werd de naam veranderd in Sunbeam MkIII (zonder “Talbot”) in 1954. Het was de laatste auto die de naam Sunbeam-Talbot zou dragen.

 

Spectacular Sunbeam Alpine Talbot

Sunbeam Alpine Talbot

 

Sunbeam-Talbot 90 MkI Saloon

De originele versie had een 64 PK sterke 1944 cc zijklep vier-cilinder motor afgeleid van een vooroorlogse Humber unit uit een van de Sunbeam-Talbot 2-liter exemplaren. Het chassis werd afgeleid van het Tien-model, maar met een grotere spoorbreedte en had balk assen voor en achter en bladveren. De remmen werden bijgewerkt en kregen hydraulische bediening. De achterste wielkasten werden gedekt door metalen afdekkappen. Er rolden 4000 exemplaren de fabriek uit van deze MkI.

 

sunbeam-talbot 90

Sunbeam-Talbot 90 uit 1950

 

Sunbeam-Talbot 90 Mk II cabriolet

De Mk II kreeg een nieuw chassis met onafhankelijke voorwielophanging met schroefveren. De motor werd vergroot tot 2267 cc. De gunstigere PK-gewicht verhouding betekende dat de Talbot nog steeds een indrukwekkende acceleratie had om snel te kunnen inhalen. De voorkant van de Talbot 90 body werd gewijzigd; de koplampen stonden hoger en er waren aanzuigroosters aan weerszijden van de radiator. Het model haalde een topsnelheid van ruim 137 km/u en kon versnellen van 0 naar 100 km/u in 20,2 seconden. Er werden in totaal 5493 gebouwd.

 

Sunbeam-Talbot 90 MKIIA 1952-1954

De Mk IIA had een hogere compressie motor en daardoor meer vermogen: 77 PK. Met dit extra vermogen en dus ook hogere snelheden, was het nodig om de remmen te vergroten en te verbeteren. De Talbot MKIIA coupe / cabriolet wordt gezien als de zeldzaamste van de Sunbeam Talbot varianten. In totaal werden er 10.888 van geproduceerd.

 

Sunbeam Mk III

Van 1954-1957 werd de MkIII gebouwd maar zat er niet langer ‘Talbot’ in de naam. De Sunbeam MkIII werd gebadged als de Sunbeam Supreme. De Drophead coupé werd niet meer gemaakt na 1955. Er waren enkele kleine wijzigingen in styling aan de voorzijde met vergrote luchtinlaten aan weerszijden van de radiator en drie kleine patrijspoorten net onder elke zijde van de kap nabij de voorruit. Het model was ook leverbaar in duotone lak. Het motorvermogen werd verhoogd tot 80 PK en overdrive werd een optie. De Mk III had een topsnelheid van ruim 150 km/u en kon versnellen van 0 naar 100 km/u in 17,4 seconden. Er werden ongeveer 2.250 exemplaren gebouwd van deze Mk III.Sunbeam modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant