MENU

Over toeren(tallen) en (stof)zuigers

Vrijdag 1 april 2016 om 21:23 door Frank

Er is geen betere! De meeste van ons weten vast wel welk merk deze oneliner jarenlang voerde. Inderdaad: Miele. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit familiebedrijf al meer dan 100 jaar oud is en zijn oorsprong heeft in de centrifuges. In een oude zaag- en korenmolen in de gemeente Herzebrock bij Gütersloh begon de jonge onderneming met elf medewerkers aan de productie van melkcentrifuges. Nu is dat ook nog niet zo heel bijzonder maar dat verandert een paar jaar daarna.

 

miele auto

de Miele K1

 

In 1911 komt de eerste Miele-wasmachine met een eigen elektromotor op de markt. Dit product werd een groot succes en de oprichters besloten om ook auto’s te gaan produceren. Tussen 1912 en 1914 werden in totaal 143 Miele-auto’s gebouwd en daarvan werden er 125 verkocht. Vanwege de hoge investeringen werd de productie van auto’s echter snel weer gestaakt. Het bedrijf produceerde ook nog motorfietsen.

 

De eigenaren van het familiebedrijf startten in 1991 een internationale zoekactie naar overblijfselen van de vroegere autodivisie. Pas in 1996 leverde dit resultaat op. Een Duitse toerist in Noorwegen hoorde toevallig dat ergens in een garage een Miele gestald was. De eigenaar zei dat hij slechts twee ritjes ermee had gereden. Onduidelijk is of hij ook de eerste eigenaar van dit zeldzame exemplaar is geweest. Voor een niet nader genoemd bedrag was de Noor bereid de auto af te staan en deze Miele staat nu in het hoofdkantoor in Duitsland.

 

miele auto interieur

 

De kans dat er nog een exemplaar ergens in de wereld staat, is met 125 verkochte exemplaren niet ondenkbaar. Het schijnt dat er zelfs exemplaren richting Brazilië gegaan zijn.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*