Mercury Montclair

De Mercury Montclair is een model dat werd geproduceerd door Mercury tussen 1955 en 1968 voor de Ford Motor Company. De Montclair was de productieversie van de Mercury XM-800 concept showauto uit 1954.

 

Mercury XM800 concept car uit 1954

Mercury XM800 concept model uit 1954

 

De naam werd geïntroduceerd in 1955 voor de premium modellijn van Mercury. Ford-historici weten niet waar de naam vandaan komt; de consensus is dat het afkomstig is uit de hogere klasse van Montclair, New Jersey. Voor 1955 en 1956 waren er in Montclairs de beste opties voor de Mercury inclusief extra chromen afwerking en verschillende tweekleurige verfcombinaties om ze te onderscheiden van andere modellen.

 

Mercury Montclair Sun Valley uit 1955

Mercury Montclair Sun Valley uit 1955

 

In 1965 introduceerde Ford het Lifeguard veiligheidsprogramma en de Mercury Montclair werd standaard geleverd met een stuur met een dieper liggend midden om de bestuurder te beschermen tegen de stuurkolom. Daarnaast waren er veiligheidsdeursloten, een losse achteruitkijkspiegel en optionele veiligheidsgordels. Het dashboard werd opnieuw ontworpen met een nieuw instrumentenpaneel met drie niveaus.

 

De Montclair-modellijn omvatte ook de Sun Valley, die een plexiglas “bubbel” over de voorste helft van het dakgedeelte had. Terwijl futuristische auto’s in de jaren vijftig vaak werden uitgerust met helderglazen daken, zoals Lincoln Futura concept, waren de getinte glazen Sun Valleys daken niet populair vanwege de warmteontwikkeling in het interieur van de voertuigen. In 1956 onderging de Montclair enkele kleine wijzigingen.

 

In 1957 kwam het Montclair model een treetje lager te staan in de modellijn door de introductie van de Turnpike Cruiser. Er werd een nieuw frame gebruikt. Desalniettemin kon het nu worden besteld met dezelfde 6 liter Lincoln Y-Block V8 die standaard op de Turnpike Cruiser werd geleverd. In 1958 werd de Turnpike Cruiser een Montclair-uitrustingsniveau en Mercury kende zijn premiummodel de naam Park Lane toe.

 

In 1961 liet Mercury de Montclair en Park Lane vallen ten gunste van de nieuwe modellen Meteor en Monterey. In 1962 werden deze vervangen door de Monterey en Monterey Custom, en de naam Meteor werd overgebracht naar Mercury’s nieuwe tussenliggende lijn op basis van de Ford Fairlane.

 

De Montclair- en Park Lane-modellen werden voor 1964 nieuw leven ingeblazen als uitrustingsniveaus op grote Mercurys.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant