Mercury Comet

De Mercury Comet is een auto die door Mercury werd geproduceerd tussen 1962 en 1969 en 1971 en 1977. De Comet was aanvankelijk gebaseerd op de compacte Ford Falcon, vervolgens op de tussenliggende Ford Fairlane en tenslotte op de compacte Ford Maverick. Als Mercury kregen de vroege Comets een betere interieurbekleding dan de gelijktijdige Falcons, en een iets langere wielbasis. Het model werd uiteindelijk opgevolgd door de Zephyr en de Monarch.

 

De naam “Comet” was een handelsmerk van Cotner-Bevington als de Comet Coach Company, die ambulances en lijkwagens bouwde. Ford kocht de naam in 1959.

 

Mercury Comet uit 1960

Mercury Comet uit 1960

 

Mercury Comet stationwagon uit 1960

Mercury Comet stationwagon uit 1960

 

De Comet was oorspronkelijk bedoeld als een Edsel-model. Ford kondigde op 19 november 1959 het einde van het Edsel-programma aan. De productie van Edsels uit 1960 ging echter door tot eind november. De Comet werd overgeplaatst naar de Lincoln-Mercury-divisie om te verkopen bij Mercury-Comet dealers, waar hij in 1960 en 1961 als een op zichzelf staand model op de markt werd gebracht als de Comet zonder enige badge van de Mercury-divisie.

 

De vroege pre-productie foto’s van de sedan, die gelijktijdig met de Ford Falcon werden ontwikkeld, tonen een auto die opmerkelijk dicht bij de opkomst van de Comet staat, maar met een gespleten grille volgens het patroon van Edsel-modellen.

 

Bij de introductie van het productiemodel werd de gedeelde grille vervangen door een nieuwe in overeenstemming met de ontwerpthema’s van Mercury. De gekantelde elliptische achterlichten, die voor het eerst te zien waren op het Edsel-prototype, werden echter gebruikt en droegen het onderdeelnummer “E” (Edsel) erop. Terwijl de kortstondige Edsels uit 1960 elliptisch gevormde achterlichten gebruikte, verschilden de lenzen die op beide auto’s werden gebruikt in lengte en breedte.

 

Bepaalde andere onderdelen kwamen ook van de Edsel uit 1959, waaronder de parkeerlichten en dashboardknoppen, werden gebruikt op de eerstejaars Comet. Sleutels voor de Comets uit 1960 en 1961 hadden de vorm van Edsel-sleutels, waarbij de middenbalk van de “E” was verwijderd om een ​​”C” te vormen.

 

Mercury Comet uit 1965

Mercury Comet uit 1965

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant