MENU

Mercury

Mercury was een Amerikaans automerk. Het werd in 1939 door Edsel Ford van Ford Motor Company opgericht om de prijskloof tussen het merk Ford en het luxemerk Lincoln te dichten. De meeste Mercury-modellen waren gebaseerd op platformen van Ford. Later waren de meeste Mercury-modellen gebaseerd op Ford-modellen waarbij er nauwelijks nog verschil te zien was of het een Ford of een Mercury betrof. Mercury was ondergebracht bij Fords Lincoln-Mercury divisie.

 

Mercury Eight advertentie uit 1939

Advertentie voor het eerste Mercury-model: de Eight

 

Mercury grille

De Mercury-stijl van het merk wordt meestal geassocieerd met een watervalachtige grille. Het ontwerp verscheen voor het eerst op de Mercury Eight uit 1946 en werd nieuw leven ingeblazen met de Monterey en Colony Park in de periode 1961 tot 1964.

 

Het ontwerp zou terugkomen in de eerste serie van de Mercury Cougar, toen ontwerpers het model wilden onderscheiden van de Ford Mustang. In de jaren 70 werd het ontwerp van de verticale waterval grille door bijna alle Mercury-voertuigen aangepast, met uitzondering van de Capri en Comet.

 

In 1986, als onderdeel van de introductie van de Mercury Sable en een herziening van de Mercury Topaz, introduceerde de divisie een “lightbar” frontgrille. Met spaarlampen werd de grille tussen de koplampen verlicht. In 1992 werd de functie aangepast door alle Mercury-voertuigen, met uitzondering van de Cougar en Grand Marquis.

 

Het merk werd verkocht in de Verenigde Staten en tot 1999 ook in Canada en Mexico. Daarna werden de modellen in die twee landen onder de merknaam Ford verkocht. Verder werden enkele modellen geëxporteerd naar Saoedi-Arabië en Koeweit.

 

Op 4 januari 2011 werd Mercury opgeheven. Ford Motor Company besloot daartoe door een algehele reorganisatie binnen de onderneming en ook omdat vrijwel alle Mercury-modellen van de afgelopen decennia gebaseerd waren op Ford-modellen. Op basis van een portfolio-analyse besloot Ford Motor Company dat de onderneming zich beter op het sterke merk Ford en het luxemerk Lincoln kon richten.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant