Mercury Meteor

De Mercury Meteor is een auto die van 1961 tot 1963 door Mercury werd geproduceerd. In 1961 werd de naam gebruikt voor goedkopere modellen. In de jaren erna werd de naam gebruikt voor de middelgrote sedans van Mercury. Het was een poging van Mercury om mee te liften op de hype rond de space race, voordat deze werd stopgezet. De Meteor was geen verkoopsucces en de productieperiode was dan ook van korte duur.

 

Mercury Meteor uit 1963

Mercury Meteor uit 1963

 

Halverwege de jaren vijftig waren Ford-managers ervan overtuigd dat het merk in elk verkoopsegment met een uniek product moest ontmoeten om te kunnen concurreren met General Motors. Het plan had invloed op Mercury door op te roepen tot het eerste volledig nieuwe platform en carrosserieontwerp van het merk sinds de Tweede Wereldoorlog om het te onderscheiden van Fords, te beginnen met het modeljaar 1957.

 

Historisch gezien werd Mercury meestal beschouwd als een auto met een betaalbare prijs, meestal vergeleken met Pontiac en Dodge. De nieuwe strategie zou de Mercury modellen duurder maken en het concurrentieveld verschuiven naar merken als Buick, Oldsmobile, Chrysler en DeSoto. De Edsel zou vervolgens de rol van Mercury als goedkopere auto overnemen en directer concurreren met Pontiac en Dodge.

 

Hoewel dit plan begin jaren vijftig had kunnen slagen, begon tegen het einde van de jaren vijftig de bodem uit de automarkt met een gemiddelde prijs te vallen. De recessie van 1958 maakte het plan feitelijk overbodig. De verkoop van het merk Edsel van Ford was een regelrechte ramp.

 

De verkoop van Mercury-modellen bereikte niet het verwachte niveau, wat leidde tot kostenbesparingen vanaf het modeljaar 1961. Als Robert S. McNamara, toenmalig hoofd van de Ford-divisie, zijn zin had gekregen, zouden de merken Lincoln, Edsel en Mercury zijn opgeheven. In plaats daarvan werd een compromis gesloten, en vanaf 1961 gebruikten Ford en Mercury de basis carrosserieën van Ford en vertrouwden ze op unieke sierelementen om de merken van elkaar te onderscheiden. Edsel werd ondertussen stopgezet na een korte oplage van 1960 modellen. De Mercury Meteor uit 1961 werd aanvankelijk geïntroduceerd als de Edsel uit 1961.

 

De productplanning van Mercury onderging een nieuwe verschuiving met het vertrek van de fiscaal conservatieve McNamara uit Ford. Wat McNamara’s pogingen waren geweest om Mercury opnieuw te maken als een oudere Ford, werden weggegooid en in plaats daarvan werd Mercury voor 1965 op de markt gebracht als zijnde “gebouwd in de Lincoln-traditie”.

 

De eerste stap in de richting van dit doel was het beëindigen van de productie van de compacte Comet. Hoewel Mercury geen middelgrote auto had voor de modeljaren 1964 en 1965, bleef de Comet gedurende deze tijd goed verkopen. Omdat de naam Comet beter werd herkend dan Meteor, werd de naam Comet vanaf het modeljaar 1966 overgebracht naar Mercury’s middelgrote auto op basis van de Ford Fairlane, die uiteindelijk het Meteor-model en de naam verving die het laatst was gebouwd en gebruikt in 1963. In 1964 keerde de Meteor-naam terug op een reeks full-size modellen op de Canadese markt, net als tot 1961 het geval was geweest.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant