MENU

Een zwaar gehavende Renault 18: Le Taxi Cabossé

Woensdag 22 oktober 2014 om 06:51 door Frank Schippers

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven liep ik geheel onverwacht tegen deze Renault 18 aan die meer klappen heeft gehad dan Badr Hari in zijn hele sportieve loopbaan heeft uitgedeeld. Je zou kunnen denken dat we hier te maken hebben met het eindresultaat van een seizoen ‘de slechtste chauffeur van Nederland’, maar dat is niet het geval. Het is het kunstwerk Le Taxi Cabossé, Four-Wheeled Dents (1982) van kunstenaar Wim T. Schippers aan. Deze taxi werd in 2012 na dertig jaar in de opslag te hebben gestaan in ere hersteld.

 

Le Taxi Cabosse

 

In 1982 nodigde de Peter Stuyvesant Collectie Wim T. Schippers uit om mee te doen aan een functioneel performance project waarin Parijse taxi’s in kunstobjecten werden veranderd. Schippers besloot de Renault 18 GTL taxi met een moker te bewerken. Aanvankelijk gaf hij zijn assistenten nauwkeurige instructies om de auto ‘voor te deuken’, maar al snel hadden zij, onder aanvuring van Schippers, de auto in een groeps-frenzy zodanig bewerkt dat die eruitzag alsof hij rijp was voor de sloop. In de twee jaar hierna reed de zwaar gehavende Renault nog als taxi door de straten van Parijs rijden, tot grote schrik van toeristen die dachten dat ze een taxi hadden aangehouden die bestuurd werd door iemand die veel ongelukken maakte.

 

Le Taxi Cabossé

Wim T. Schippers over zijn taxi: “Iedereen vindt het eerste deukje het ergst. Dat heb ik op deze manier opgelost. Bij een nieuwe auto neemt ieder deukje of krasje iets weg; in dit geval voegt het iets toe. Het is poëzie op wielen.”

 

Getipt door kunstenaar John Körmeling werd er een zoektocht gestart naar de deukentaxi. Deze zoektocht eindigde bij een depot in Angerlo waar de auto onder beheer van Burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar al jaren in opslag stond.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's