MENU

Mazda

Mazda is een Japans automerk dat sinds 1931 onder die naam auto’s bouwt onder de Mazda Motor Corporation. In 1967 kwamen de eerste Mazda’s naar Nederland.

 

Geschiedenis van Mazda

De oorsprong van het merk Mazda dateert uit 1920 met de oprichting van de firma Toyo Cork Kogyo in Hiroshima (Japan). Het bedrijf maakte machines, lampen, booruitrustingen en ook motorfietsen. In 1931 kreeg dit bedrijf de naam Mazda, naar de Japanse god van het licht. Ze begonnen met de bouw van een lichte bestelwagen. Ook kwam er een ontwerp en prototype van een kleine sedan maar door de Tweede Wereldoorlog werd de ontwikkeling daarvan gestaakt.

 

Mazda-No Da Type

Mazda-No Da Type

 

Het klinkt onwaarschijnlijk maar na het bombardement op Hiroshima bleek de fabriek nauwelijks beschadigd te zijn en de productie werd hervat. De eerste personenauto kwam in 1960 op de markt: de R-360 Coupé. Dit was een kleine tweezitter met een 356 cc-motortje met luchtkoeling dat 16 hele PK’s leverde en een topsnelheid had van 90 km/u. Van de R360 werden er ongeveer 23.000 gebouwd. In 1962 kwam de P-360 Carol, als twee- en vierdeurs-sedan op de markt. Van alle in Japan verkochte sedans was maar liefst 67% in dat jaar een Mazda. Omdat de Carol een watergekoelde motor had, steeg het vermogen naar 20 PK en leverde een topsnelheid van 105 km/u. In 1964 ging de cilinderinhoud omhoog, naar 586 cc waar 28 pk uit werd geperst.

 

Mazda R360 1960

De eerste echte Mazda: de R360 uit 1960

 

1964 was ook het jaar van de introductie van de Familia-serie. Een 782 cc-motor zorgde voor de aandrijving. Technisch was dit een vooruitstrevend model met een lichmetalen viercilindermotor met bovenliggende nokkenas (SOHC), vier-versnellingsbak of een tweetraps-automaat. Deze auto had een top van 145 km/u. In 1970 werden de auto’s herzien en kregen ze standaard allemaal de 985 cc-motor. Daarbij kwam ook een 1272 cc-motor met 87 pk en zelfs een tweeschijfswankelmotor. De wankelmotor zou een grote rol gaan spelen bij de ontwikkeling van Mazda.

 

Mazda in Nederland

In 1967 kwamen de eerste Mazda’s naar Nederland. Men introduceerde in 1969 een vierdeurs middenklasser in de vorm van de Mazda 1500 naar een ontwerp van Nuccio Bertone. In 1969 werden al 602 Mazda’s verkocht. De Mazda-import werd ondergebracht in een nieuwe werkmaatschappij: Auto Palace – de Binckhorst, dit zou bijna 40 jaar zo blijven. Vanaf 1 oktober 2008 werden de importactiviteiten overgenomen door Mazda Motor Nederland.

 

In Nederland kreeg het automerk nationale bekendheid door de onorthodoxe autoreclames die het bedrijf begin de jaren ’90 op de televisie uitzond. Zo had ze een reclame met zes springende dwergen die de cilinders van de Mazda-motor uitbeeldden. Dat groepje van zes kleine mensen moest de nieuwe kleinste V6-motor ooit gebouwd voorstellen. Die motor was slechts 1,8 liter (een reclame die na enige tijd van het scherm gehaald werd wegens vermeende discriminatie van kleine mensen), en adverteerde ze met de tekst KOOP EEN DAF toen het Nederlandse auto- en vrachtwagenbedrijf DAF met faillissement bedreigd werd. Eind jaren ’90 werd Mazda zélf echter door faillissement bedreigd, en werd toen voor 33% overgenomen door het Amerikaanse Ford.

 

Amazing Mazda | Mazda Reclame

 

Sinds 18 november 2008 heeft Ford 20% aandelen verkocht aan Mazda zelf, omdat het Amerikaanse merk nu zelf met het faillissement wordt bedreigd. De huidige Mazda3 deelt nog steeds de bodemplaat met de Ford Focus en de Volvo S40-V50-serie. Mazda is nu de snelst groeiende autofabrikant van Europa. Mazda is de enige automobielfabriek met modellen in haar programma die voorzien zijn van een wankelmotor.


Mazda modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant