Mazda 121

De type aanduiding 121 werd bij Mazda door de jaren heen voor meerdere modellen gebruikt. Het begon met de tweede generatie van de Cosmo tussen 1975 en 1981 die ook 121 werd genoemd. Dit was de cilinder versie en niet de versie met rotatiemotor.

 

In 1988 was er de 121 DA, een kleine driedeurs hatchback die onder de grotere 323 werd gepositioneerd. het model werd niet verkocht op de Japanse thuismarkt. Het autootje kreeg een bescheiden 1,1 of 1,3 liter motor. In 1989 kreeg dit model ook nog een facelift

 

mazda 121

 

de bolhoed

De bekendste Mazda 121 is het model dat in 1989 op de markt kwam. Het was een opvallend, eigenzinnig ontwerp, dat onder de naam Autozan Revue en een jaar later in Australië en Europa onder de naam Mazda 121 werd geïntroduceerd. In Australië kreeg het model al snel de bijnaam “Bubblecar”, of “Jelly bean”. In Nederland kreeg het model de bijnaam “de Bolhoed”, in België stond de wagen bekend als het “Bolleke”.

 

mazda 121

 

Het model kan gezien worden als de voorloper van een design-type dat later door andere fabrikanten werd overgenomen: een compacte ronde retro-look. De latere Ford Ka, Renault Twingo en de SMART kunnen designtechnisch als opvolger gezien worden. Het design doorbrak de ietwat eenvormige vormgeving van de auto-industrie in de jaren tachtig van de 20ste eeuw. De 121 was in twee soorten verkrijgbaar: de gewone sedan, en de cabrio-top die een imposant elektrisch schuifdak had van kunststof.

 

Hoewel het 73 PK sterke viercilinder-model opvallend was en er veel over werd geschreven, werd het commercieel gezien geen groot succes. In 1996, na overname van Mazda door de Ford-fabrieken in de Verenigde Staten, werd het model aangepast aan een bredere smaak en werd de 121 vrijwel gelijk aan de Ford Fiesta.Mazda modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant