Mazda Cosmo

De Mazda Cosmo was een grand touring coupé die werd gebouwd door de Mazda Motor Corporation tussen 1967 en 1995. De Cosmo was een baanbrekend model voor Mazda want het model lanceerde succesvol de wankelmotor van het bedrijf. De laatste generatie van het model diende als Mazda’s vlaggenschip voertuig in Japan en werd verkocht als de Eunos Cosmo via haar luxe divisie Eunos in Japan.

 

Mazda Cosmo 1971

Mazda Cosmo met wankelmotor uit 1971.

 

De eerste Mazda met de naam Cosmo was de 110S en deze was bestemd voor de export. Een prototype werd geïntroduceerd op de Tokyo Motor Show in 1964 waarna er tachtig pre-productie Cosmo exemplaren werden geproduceerd. Twintig voor de Mazda testafdeling en zestig voor de dealers om te testen tussen 1965 en 1966. Volledige productie begon in mei 1967 en duurde tot 1972. Het model werd met de hand gebouwd met een snelheid van slechts ongeveer een auto per dag, maar toch werden er in totaal 1.519 afgeleverd waarvan 343 Series I en 1176 Series II auto’s.

 

Mazda Cosmo 1971

 

Mazda koos ervoor om de naam “Cosmo” te gebruiken, als gevolg van internationale culturele fascinatie voor de Space Race, daarnaast wilde Mazda de revolutionaire wankelmotor in de markt zetten met een focus op toekomstige ontwikkelingen en technologie. In deze oude Cosmo-modellen draaide de wankelmotor makkelijk op 9000 toeren.

 

Serie I

De serie I/L10A Cosmo werd aangedreven door een twee 0810-rotor motor met 982 cc cilinderinhoud die ongeveer 110 PK leverde en werd bediend via een 4-versnellingsbak. Het model stond op 14 inch wielen met schijfremmen voor en trommelremmen achter. De topsnelheid lag rond de 185 km/u.

 

Serie II

De Serie II/L10B kwam in juli 1968 op de markt. Het had een sterkere 128 PK motor, betere remmen, 15 inch wielen en een handgeschakelde 5-versnellingsbak . Daarnaast werd deze versie bija 40 cm langer dan de Serie I. Dit model haalde een top van 193 km/u. Grootste optische verschil was aan de voorzijde met een grotere grille onder de voorste bumper met twee extra openingen aan elke kant. Van de Serie II werden er slechts 1176 gemaakt.

 

Mazda Cosmo 1971 interieur

Interieur van de Cosmo.

 

Mazda Cosmo 1971

 

CD Cosmo

In 1975 kwam Mazda met de tweede generatie van de Cosmo welke vervolgens vier jaar werd geproduceerd. Het model was bekend als de CD Cosmo AP (Anti-Pollution) in Japan, en werd internationaal verkocht als de Mazda RX-5. In sommige exportmarkten werd de versie met cilinder-motor verkocht onder de naam “Mazda 121”.

 

Mazda Cosmo AP 1975

Mazda Cosmo AP uit 1975.

 

In de VS werd de naam “Cosmo” gevoerd tot 1978, waarna het model werd vervangen door de Mazda RX-7, ook met wankelmotor. De CD Cosmo/RX-5 werd gepositioneerd als een luxe auto waarvan het sedan coupé model de “Landau” werd genoemd. Deze versie kreeg een klein achter zijraam en gewatteerde vinyl dakbedekking wat leek te zijn afgekeken van de Lincoln Continental uit de jaren zeventig. Het model was ook beschikbaar als een fastback, maar geen van beide modellen verkocht internationaal erg goed. Het model was echter een groot succes in Japan, waar in het eerste jaar alleen al meer dan 55.000 exemplaren werden verkocht. Het model concurreerde met de Toyota Crown, Nissan Cedric en de Nissan Gloria.

 

Mazda Cosmo Landau

Mazda Cosmo Landau.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0bUUzDKnPhcMazda Cosmo Serie I.Mazda modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant