Mazda 616

De 616 werd op de thuismarkt het Capella-model genoemd en in veel exportmarkten ook de naam 626 kreeg. Het model moest concurreren met de Honda Accord, Toyota Corona en de Nissan Bluebird.

 

Eerste generatie (1970-1978)

De eerste Capella werd in 1970 geïntroduceerd en werd gebouwd tot 1978. Het model werd aangedreven door een 1,5 of 1,6 liter vier-cilinder motor met respectievelijk 92 of 100 PK. De eerste modellen hadden allemaal rechthoekige koplampen, terwijl de modellen met rotatiemotor ronde dubbele koplampen kregen in oktober 1971. Vanaf 1972 kregen alle modellen de dubbele koplampen.

 

Een optionele Mazda wankelmotor werd aangeboden en staat bekend als de Capella Rotary in Japan of de Mazda RX-2 voor de export. De Capella kreeg een vrij grondige facelift in februari 1974. Deze facelift omvatte een nieuw ontworpen voorkant en een vernieuwd dashboard. Dit model kreeg een optionele 1,8 liter motor voor een aantal markten en in Japan werd het model verkocht met de toevoeging “AP” voor “Anti-Pollution”. De 1500 was daar niet langer leverbaar. De herontworpen versie met de rotatiemotor kwam op op de exportmarkt terecht als de Mazda 616 als sedan en, voor sommige markten, coupé versie.

 

De 616 was een belangrijke schakel in de expansie van Mazda in de Verenigde Staten in 1971, die werd voorafgegaan door de RX-2. De Amerikaanse Capella werd in 1972 aangepast en omgedoopt tot de Mazda 618 met een grotere 1.8 liter motor.

 

De tweede generatie achterwielaandrijving Capella beschikbaar was tussen oktober 1978 en 1982, zowel in sedan en coupé vormen. Het was bekend op de exportmarkten als de 626, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, waar het de Mazda heette Montrose, de naam werd veranderd in de lokale Mazda dealer in Montrose eren. Het begon te verschijnen in 1978, hoewel het model inleiding op de meeste markten werd uitgesteld tot 1979. De vroege modellen hadden twee lichtjes verschillende frontale behandelingen, één met een meer uitgesproken hellende grille aan te duiden sommige modellen, met name op de Japanse binnenlandse markt. Een bolder voor en achter facelift, hoewel gelijkaardig in verschijning, werd gedaan in september 1980, maar dit model is niet in het Verenigd Koninkrijk verkocht. Het was echter aangeboden in Europa en dit en latere generaties waren vooral populair in Duitsland. Dit Capella is ontworpen met meer aandacht voor aerodynamica en behaalde een Cx waarde van 0,38.

 

De coupé en sedan waren mechanisch identiek, met MacPherson veerpoten en een starre as in de rug gemonteerd op vier banden en rijden op schroefveren, ofwel een handgeschakelde vijfversnellingsbak of drie-traps automatische transmissie en recirculatie bal stuurinrichting. De CB ook een split neerklapbare achterbank gekenmerkt. In Japan, de Capella kwam met 1.6, 1.8, of 2.0 liter motor (2.0 alleen eind maart 1979 geïntroduceerd). Allen hadden twin-barrel carburateurs en geproduceerd 90, 100, en 110 PS JIS (66, 74, of 81 kW). De hogere uitgerust uitvoeringen heeft de grotere Amerikaanse bumpers en waren dus iets langer algemeen.

 

De Mazda 626 badge werd voor het eerst in sommige markten, vervanging van de vroegere “616”. De 626 is typisch uitgerust met 1.6 of 2 liter versie van de Mazda F / MA, die geproduceerd 75-90 PS (55-66 kW). [6] De 626 werd facelifted in november 1980, met de update brengen inbouw fitting koplampen en een nieuwe grille insert. De grille is iets verlengd tot het lichaam gekleurde kloof tussen de koplampen en grille op het oorspronkelijke model te verwijderen. Ook werd teruggebracht in de hoogte, zodat de grille en koplampen vormden een single “band” over de front-end.

 

Deze generatie werd ook geassembleerd in Nieuw-Zeeland in drie versies – vier-snelheid handmatige basis, drie-traps automatische mid range en handgeschakelde vijfversnellingsbak “Limited”. Facelift modellen waren veel hetzelfde, maar sommigen hadden velours bekleding en getint glas. In 1982, Mazda NZ bood een lokaal geassembleerde limited edition model genaamd de Anniversary tot 10 jaar van de lokale build markeren. Op basis van de Limited, dit model had grotere Amerikaanse-stijl bumpers, extra rijden lichten in de grille, een standaard AM-radio (dit was een jaar voordat FM stereo radio werd in NZ geïntroduceerd) plus lichtmetalen wielen en unieke velours bekleding. Dit was ook de eerste NZ gebouwde Mazda om een gelaagde voorruit standaard hebben.Mazda modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant