MENU

De Tomaso Innocenti

De Tomaso is vooral bekend om de sportieve modellen die het heeft voortgebracht. het meest verkochte model is echter een kleine Italiaanse interpretatie van de Mini: de Innocenti De Tomaso, gebouwd tussen 1974 en 1993.

 

Dit model was een compact, vierkant wagentje waarvan er in 19 jaar tijd zo’n 310.000 van werden verkocht. Voor liefhebbers van De Tomaso wordt dit modelletje dan ook vaak niet voor een echte De Tomaso aangezien, maar het werd wel degelijk gebouwd en kreeg ook deze naam. De reden dat je ze tegenwoordig niet veel meer ziet is dat de meeste slachtoffer zijn geworden van de roestduivel.

 

Ferdinando Innocenti was een Italiaans ondernemer, met een liefde voor techniek. In de jaren vijftig en zestig experimenteerde hij onder andere met Lambretta-scooters, de grote concurrent van Vespa. Maar hij hield zich ook bezig met koelkasten en dus met auto’s. Toen Innocenti zijn aandacht vestigde op de auto, klopte hij aan bij de British Motor Company. Vanaf 1960 mocht hij in Italië de populaire Austin A40 in licentie bouwen. Eigenlijk een saaie en conventionele auto, maar Innocenti bouwde ook een spannende cabrio. Ook de populaire Mini werd jarenlang door Innocenti in licentie gebouwd

 

Het begon allemaal met de Innocenti 90 en 120, dit was vooral een praktisch autootje met een bescheiden motor, gebouwd voor een vrouwelijk publiek. De 90 en 120 was leverbaar in vrolijke felle kleuren zoals kanariegeel of fel oranje. De Innocenti 90 werd aangedreven door de BMC-motor van 998cc, de 120L had iets meer power: 1275cc. Innocenti vond de motoren van BMC maar matig en zocht later zijn heil bij Daihatsu voor betere compacte krachtbronnen. Halverwege de jaren tachtig werd er zelfs nog een driecilinder diesel leverbaar met 37 PK, dat was best bijzonder in die tijd.

 

Van De Tomaso naar Fiat

In 1976 liep het allemaal bepaald niet lekker bij de British Motor Company en Innocenti werd overgekocht door het Italiaanse De Tomaso. Dit was het moment dat de 90 werd geupgrade naar de 120 en een sportievere uitstraling kreeg. Het compacte wagentje kreeg een opvallende luchthapper op de motorkap, uitgeklopte wielkasten en werd gespoten in duotoon, met een voorkeur voor felrood met een zwarte onderkant.

 

blank

De Tomaso Innocenti met turbo

 

blank

 

Vanaf 1983 lag er de Japanse turbogeblazen Daihatsumotor onder de besscheiden motorkap. Dit was een driecilinder motor van 993cc die goed was voor 75 PK en waarmee het wagentje in 11 seconden de 100 km/u aantikte. In 1990 was Fiat bezig met de lancering van haar Cinquecento en zij zagen de Innocenti De Tomaso als een geduchte concurrent. Fait nam Fiat de boel over en staakte de productei van de Innocenti De Tomaso.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant