MENU

Een echte ‘heilige koe’

Vrijdag 11 juli 2014 om 07:06 door Frank

Marek Schramm in Ilmenau kocht de voormalige auto van paus Johannes Paulus II inclusief muizen in de kussens en roest over de gehele body. Bijna 35 jaar stond de auto in een schuur in Polen langzaam in zijn eigen eenzaamheid op te lossen. Marek heeft de auto nu gerestaureerd en na zo’n 2500 uur aan hard werk ziet het er allemaal weer een stuk beter uit.

 

FSO paus

De FSO Warszawa, ooit eigendom van Karol Józef Wojtyła.

 

De auto is een bijna 60-jarige FSO Warszawa model 57 M20 die Karol Józef Wojtyła tijdens zijn tijd als aartsbisschop van Krakau had gebruikt en nu dus een tweede leven heeft gekregen. Marek kocht de FSO van een neef van de chauffeur van de paus in 2012. Tal van originele documenten, zoals het onderhoudsboekje, de koopovereenkomst en de keuringsbewijzen waren bij de auto aanwezig. Zelfs het chassis- en het motornummer zijn identiek met de nummers op de documenten. De oorspronkelijke kentekenplaten met “KR 96 13” maken het geheel compleet. Het model 57 is de opvolger van de FSO Warszawa wat een onder licentie gebouwde GAZ-M20 Pobeda uit het Sovjet tijdperk was. Marek wil niet zeggen wat hij voor de auto heeft betaald, maar het is wel een bedrag van zes cijfers en dat is zonder komma.

 

FSO paus

 

De FSO Warszawa was een automodel dat door Fabryka Samochodów Osobowych, afgekort FSO, gebouwd werd tussen 1951 en 1973 in Warschau. FSO was na de Tweede Wereldoorlog het eerste Poolse automerk dat nieuw ontwikkelde auto’s op de markt bracht. De auto werd vooral populair vanwege zijn gebruik door taxibedrijven en werd naar vele landen in verschillende werelddelen geëxporteerd. In 1968 werden een kwart van de Warszawa’s in Oost-Europa, het zuiden van Afrika, China, Egypte, Finland, Mongolië en Turkije verkocht. In totaal zijn er zo’n 254471 auto’s de FSO fabriek uitgerold.
 
 

FSO paus interieur

 

Polski samochód FSO Warszawa

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*