MENU

Chevrolet Monza

De Chevrolet Monza werd gebouwd tussen 1975 en 1980 en was een compacte vierzits auto. Het model was gebaseerd op de Chevrolet Vega, met dezelfde wielbasis en dezelfde viercilinder motor. De 1975 Monza 2 + 2 zou de GM-Wankel rotatiemotor onder de kap krijgen, maar als gevolg van tegenvallende verbruikscijfers hoge uitstoot werd deze motor ingeruild voor een zuinigere 4,3 liter V8. Dit geeft te denken over het verbruik van die rotatiemotor. De Monza 2 + 2 en Towne Coupe moesten de concurrentie aangaan met de Ford Mustang II en andere sportieve coupés.

 

chevy monza 1975

Chevrolet Monza 2 + 2 uit 1975

 

Geschiedenis

De Monza 2 + 2, was de sportieve opvolger van de Vega was als eerst leverbaar als een hatchback. Het model was iets langer en zwaarder dan de Vega en kreeg rechthoekige koplampen en een slot-stijl grille in een schuine neus gemaakt van veerkrachtig polyurethaan. De body van de Monza 2 + 2 twee-deurs hatchback werd gedeeld met de Oldsmobile Starfire en Buick Skyhawk. De standaard motor was het Vega aluminium-blok 140 CID 2,3 liter vier cilinder lijnmotor met 78 PK. Optioneel was er een variant leverbaar met dubbele carburateur die goed was voor 87 PK. De 4,3 liter V-8 motor volgde later.

 

In april 1975 werd de Towne Coupe variant geïntroduceerd. Dit model kreeg een sedan body met een conventionele romp en voorzien van enkele ronde koplampen in plaats van de dubbele rechthoekige koplampen op de 2 + 2. De Towne Coupe werd aangeboden in reactie op het verkoopsucces van de Ford Mustang II sedan coupe en de luxe versie, de Mustang II Ghia. De Towne Coupe iets korter en lichter dan de 2 + 2 en had door het modeltype iets meer hoofdruimte achterin. Een goedkopere “S” versie van de 2 + 2 Hatchback werd halverwege het jaar geïntroduceerd. Deze versie kreeg de Vega 1-cilinder motor met een 3-versnellingsbak.

 

Monza Spider

De Spyder naam werd oorspronkelijk gebruikt voor de Corvair turbocharged die werd gebouwd tussen 1962 en 1964. In 1976 werd de naam geïntroduceerd voor de Chevrolet Monza. Het Monza Spyder pakket was beschikbaar op alle 2 + 2 Hatchbacks en alle Monza Towne Coupes met handgeschakelde 5-versnellingsbak en Turbo Hydra-Matic automatische transmissies. Het pakket omvatte dubbele carburateurs, Dura-Built 2,3 liter motor, vloermatten, grote voor- en achterstabilisatorstangen, speciale schokdempers, radiaalbanden, chromen wielkast sierlijsten, dag/nacht binnenspiegel, sportstuur, speciale instrumentenpaneel, ‘Spyder’-emblemen op het stuur en op de body.

 

chevrolet monza 1978

Spider-versie uit 1978

 

chevy monza spyder interior

Interieur van de Chevrolet Monza Spider
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant