MENU

Chevrolet Vega

De Chevrolet Vega was een compacte auto die werd geproduceerd door Chevrolet tussen 1970 en 1977. Het model was leverbaar als twee-deurs hatchback, sedan en stationwagen. Alle modellen aangedreven door een viercilinder lijnmotor met een lichtgewicht, aluminium motorblok.

 

In 1975 werd voor een korte periode ook de Cosworth Vega, met meer vermogen, geproduceerd. Bij de introductie werd het model zeer goed ontvangen, maar later volgden er problemen met betrekking tot de techniek, veiligheid en betrouwbaarheid en roest. Ondanks maatregelen door Chevrolet kwam de Vega zijn zelf veroorzaakte slechte reputatie nooit helemaal te boven. In 1977 stopte de productie.

 

chevrolet vega

Chevrolet Vega uit 1971

 

De Chevrolet en Pontiac divisies werkten afzonderlijk aan kleine auto’s in de vroege en midden jaren zestig. General Motors nam een voorstel van vice-president Ed Cole in productie boven voorstellen van Chevrolet en Pontiac, en liet de auto als Chevrolet op de markt komen. Cole wilde een binnen 24 maanden een topmodel in de showroom hebben. Er werd een GM-ontwerpteam opgericht, onder leiding van James G. Musser, Jr., die had geholpen bij de ontwikkeling van de Chevy II, de Camaro, de Chevrolet small-block V8-motoren en de Turbo-Hydramatic transmissie. Het ontwerp en de productie verliepen voorspoedig en binnen 24 maanden was het nieuwe model een feit.

 

1971 Chevy Vega Commercial - Worst Car Ever Made in the USA in Modern Times

 

Chevrolet Vega hatchback coupé was het succesmodel

De Vega werd bedacht in 1968 en kwam twee jaar als een sedan op de markt. Het model had één basis afwerkingsniveau, een zitbank, gegoten rubberen vloerbedekking , geen handschoenenkastje of headliner en geen airconditioning. In december 1968 volgden een hatchback en een stationwagen. De Hatchback Coupe was met zijn lagere daklijn en een neerklapbare achterbank goed voor bijna de helft van alle verkochte Vega’s. De Sedan, later ook de ‘Notchback’ genoemd, was de enige Vega model met een gesloten kofferbak en had de laagste basisprijs. Het model kreeg een aluminium viercilinder blok. Alle modellen deelden dezelfde motorkap, spatborden, bodemplaat, onderste deurpanelen, treeplanken, motorruimte en voorkant. Medio 1971 kwam Chevrolet een optioneel GT-pakket voor de Hatchback en Kammback modellen, met een sterkere motor, speciale banden en GT uitrusting.

 

chevy vega interieur 1976

Interieur Chevy Vega uit 1976

 

1972 modellen hadden een herzien uitlaatsysteem en aandrijflijn om trillingen en lawaai te verminderen. Ook kregen deze modellen betere schokdempers. Het jaar erop werden 300 wijzigingen doorgevoerd met een nieuwe exterieur en interieur. Nieuwe opties radiaalbanden met witte wang, volledige wieldoppen, en stootstrippen met rubberinleg op de zijkanten. Ook werden twee nieuwe modellen geïntroduceerd: de Estate Wagon met houtprint zijkanten en achterzijde en de LX Notchback met vinyl dak afwerking. Op 17 mei 1973 rolde de miljoenste Vega de fabriek uit in de vorm van een oranje GT hatchback met witte striping, stuurbekrachtiging en neutrale aangepaste vinyl interieur waaronder exclusieve vinyl deurpanelen. Er werden 6500 limited-edition “Miljoenste Vega” exemplaren gebouwd met oranje bekleding.

 

chevy vega 1million editie

Limited edition versie

 

De belangrijkste uiterlijke wijzigingen voor 1974 waren een herziene voor- en achterzijde. De stalen grille-spijlen werden vervangen door een honingraat kunststof-exemplaar. Het model kreeg ook grotere single-unit achterlichten en een kleinere brandstoftank. In februari 1974 werd de “Spirit of America” ​​limited-edition hatchback geïntroduceerd met witte buitenkant, wit vinyl dak, blauwe en rode strepen op de body, emblemen op de voorspatborden en de achterzijde, witte “GT” wielen, wit vinyl interieur en rode accentkleur vloerbedekking. Dat jaar werden er maar liefst 460.374 verkocht.

 

Chevy vega spirit of america

Chevrolet Vega ‘Spirit of America’ edition

 

De 264 wijzigingen voor 1975 bevatten onder andere H.E.I. (High-energie) elektronische ontsteking en een katalysator, maar ook rembekrachtiging, in hoogte verstelbaar stuur, BR78-13B staalgordelradiaalband banden, en speciaal op maat gemaakt stoffen interieur voor de Hatchback en Kammback. In maart werd de Cosworth Vega geïntroduceerd met een all-aluminium motor en elektronische brandstofinjectie, de eerste op een Chevrolet personenauto. De verkoop bereikte een piek van 7.800 in het eerste jaar, daarna gemiddeld 4.000 per jaar. 1525 1975 modellen werden er in totaal verkocht. De totale omzet daalde tot 206.239 exemplaren.

 

1976 Cosworth Vega Hatchback Coupe

1976 modellen hadden een groot aantal veranderingen waaronder een bredere grill, herziene koplampranden in corrosiebestendig materiaal en nieuwe tri-color achterlichten voor de Notchback en Hatchback. Koeling en duurzaamheid van de 2,3-liter motor werden verbeterd. Ook kreeg het model uitgebreide anti-roest verbeteringen aan de body met onder andere gegalvaniseerde spatborden en treeplanken. Nieuwe modellen die op de markt kwasmen waren de GT stationwagon, Cabriolet Notchback met een half vinyl dak en opera ramen vergelijkbaar met de Monza Towne Coupe, en een limited-edition Nomad Wagon met gerestylde zijruiten. De Cosworth werd geannuleerd in juli na 1446 geproduceerde modellen.

 

chevy vega cosworth 1976

Interieur van een Chevrolet Vega Cosworth uit 1976

 

De 1977-modellen hadden ook enkele revisies. De Notchback werd omgedoopt tot coupe. De op de Dura-gebouwde 140-motor kreeg een puls-air systeem om te kunnen voldoen aan strengere federale emissienormen. De single-barrel motor en drie-versnellingsbak werden gedropt. Interieurs kregen een in kleur meegespoten stuurkolom, stuurwiel, instrumentenpaneel en handrem cover.

 

Ernstige problemen met de motor leidden tot een herontwerp voor het 1976-1977 model. De nieuwe Dura-Built 140, werd voor een groot deel herontworpen en daarmee verbeterd. Garantie op het model werd opgewaardeerd tot vijf jaar of bijna 100.000 km. In 1977 werd een puls-air systeem toegevoegd om aan de strengere Amerikaanse emissie-eisen te voldoen.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant