MENU

Chevrolet Cavalier

De Chevrolet Cavalier werd gebouwd door General Motors tussen 1981 en 2005. Het beste jaar ooit voor dit model was 1984. De Cavalier was de opvolger van de Monza en was leverbaar als een 2-deurs coupe, een 3-deurs hatchback en een 3-deurs stationwagon.

 

chevrolet cavalier 1983

Cavalier uit 1983 met enkele koplampen

 

chevrolet cavalier 1984

Cavalier uit 1984 met dubbele koplampen

 

Eerste generatie (1981-1987)

De voorwiel aangedreven Cavalier kwam in 1981 op de markt en was leverbaar met keuze uit twee carburateur-motoren in een twee of vierdeurs sedan, een hatchback en een stationwagon. In het eerste jaar werden er slechts 1000 exemplaren gebouwd. De cabrio volgde twee jaar later, in 1983. Dat jaar werden de motoren geleverd met brandstofinjectie. Weer twee jaar later kwam er ook een zescilinder motor in het assortiment. In 1984 kreeg het model dubbele vierkante koplampen in tegenstelling tot zijn voorganger die 1 paar had.

 

chevrolet cavalier cabrio 1988

Cabrio versie uit 1988

 

De Cavalier werd gerestyled in 1988. De tweedeurs hatchback werd niet langer gebouwd, terwijl de coupé, de sedan, de stationwagon en de cabrio wel werden voortgezet. De sedan en wagon werden nauwelijks verander, maar de buitenkant van de coupé werd volledig vernieuwd. Dit resulteerde in verschillende kofferbak ontwerpen voor de coupe en de sedan en het model kreeg drie uitrustingsniveaus: de VL, de RS en de Z24 waarbij de cabrio alleen leverbaar was als Z24. De VL- en RS-versie kregen standaard een 90 PK sterke 2,0 liter viercilinder motor en de optionele 2,8 liter V6 met 125 PK was een optie, maar standaard op de Z24. Standaard hadden de modellen twee deuren en een vijfversnellingsbak met een 3-traps automaat als optie, maar de 3-traps automaat werd al snel de standaard op de sedans en wagons. De RS- en de Z24-versies waren leverbaar met een elektronisch dashboard.

 

chevrolet cavalier z24 dashboard

Elektronisch dashboard van de Cavalier

 

In 1989 werd de stuurkolom van de Cavalier herontworpen. Het model kreeg ook een veiliger stuur en gordels achterin. De RS- en Z24-versies kregen nieuw ontworpen voorste kuipstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en de optionele V6 kreeg er 5 PK bij en leverde nu 130 PK.

 

In 1990 werd de standaard motor vergroot naar een 2,2 liter, goed voor 95 PK. De optionele V6 werd 3,1 liter en leverde 140 PK. De cabrio zou van het toneel verdwijnen omdat er een Beretta cabriolet op stapel stond. De Beretta cabrio verdween echter op het laatste moment in de koelkast en dus moest er alsnog een Cavalier cabriolet worden toegevoegd aan de line-up.

 

Cavalier 1991

De Cavalier kreeg een meer uitgebreide restyling in 1991 waaronder een nieuwe motorkap, nieuwe bumpers, koplampen, achterlichten, wieldoppen en een nieuw ontworpen interieur. Het meest opvallend was het nieuwe koelsysteem in de voorbumper, waardoor het een Ford Taurus-stijl bumper kreeg en een minimalistische grille in de neus. De nieuwe bumpers waren niet gespoten, optioneel konden ze in grijs of zwart worden geleverd en op witte modellen in wit. Voor de Z24 was een in de carrosseriekleur gespoten body kit leverbaar. Dit model kreeg ook de optie voor een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een cd-speler. De cabrio was alleen nog in RS versie leverbaar met standaard de V6-motor onder de kap.

 

In 1992 kreeg de standaard motor weder om een upgrade met multi-point brandstofinjectie wat een vermogen leverde van 110 PK. De cabrio was nu weer leverbaar in zowel RS- als Z24-afwerking, met de V6-motor standaard in de Z24 en optioneel in de RS-versie. Alle modellen kregen standaard ABS en centrale deurvergrendeling. 1993 bracht slechts kleine wijzigingen in de Cavalier-lijn en de cabrio kreeg een glazen achterruit met achterruitverwarming.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant