Seat Ronda

De SEAT Ronda (codenaam 022A) was een kleine familie auto die werd geproduceerd door de Spaanse autofabrikant SEAT tusse 1982 en 1986. De styling van het model werd gedaan door door Rayton Fissore in samenwerking met de Technische afdeling in Martorell. De Ronda werd ook kort verkocht in het Verenigd Koninkrijk als de SEAT Malaga hatchback. Er werden in totaal 177.869 Rondas gebouwd.

 

seat ronda

 

De SEAT Ronda was eigenlijk een gerestylde SEAT Ritmo, die op zijn beurt weer was afgeleid van de Fiat Ritmo. Echter, in 1983 besliste de Arbitrage Kamer van Parijs, na de bittere scheiding tussen Fiat en SEAT, dat de verschillen tussen die auto’s belangrijk genoeg waren de Ronda een eigen naam te kunnen geven. De meest zichtbare uiterlijke verschillen tussen de Ritmo en Ronda waren de rechthoekige koplampen op de Ronda in de plaats van de ronde op de Ritmo, verschillende achterlichten en panelen, en andere deurgrepen. Mechanisch, waren er ook een aantal kleine verschillen, vooral te wijten aan het gebruik van de in Spanje geproduceerde motoren en andere onderdelen.

 

De Ronda had een bagageruimte van 370 liter, die kan worden vergroot tot 1.250 liter door de achterbank neer te klappen. Het model werd geïntroduceerd met lokaal gebouwde motoren uit de 124 serie of een grotere Twin Cam 1,6 (Crono 100) en een 1,7 liter dieselmotor. Later werd een versie van de Fiat twee-liter motor met een Porsche ontwikkelde kop ook geïnstalleerd in het zeldzame Ronda Crono 2,0 liter model. Van deze variant werden slechts 800 exemplaren gebouwd. Na een facelift in de herfst van 1984 kreeg de Ronda dezelfde “System Porsche” benzinemotoren als de Ibiza. De auto werd nu de Ronda P genoemd en kreeg ​​een gestileerd “P” badge op de achterkant.

 

seat ronda achterzijde

 

seat ronda interieur

 

Einde samenwerking Seat en Fiat

In 1982 kwam er een einde aan een samenwerking van bijna 30 jaar tussen SEAT en Fiat. Om te voldoen aan de condities die waren opgenomen in de beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst moest SEAT de gehele modellenreeks restylen om zijn modellen te kunnen en mogen verkopen, waarbij de modellen voldoende moesten afwijken van de modellen van de Italiaanse firma. Dit werd gekenmerkt door een verandering in het SEAT merk logo en de eerste auto gelanceerd zonder Fiat betrokkenheid, de SEAT Ronda, kwam in 1982 op de markt. Emelba bouwde ook overigens ook een bedrijfswagen variant van de Ronda.

 

Ronda en een rechtzaak

De lancering van de Ronda leidde echter direct tot een rechtszaak van Fiat tegen SEAT, waarbij de Italiaanse autobouwer vond dat de auto nog teveel leek op de Fiat Ritmo. Ter verdediging van SEAT toonde de toenmalige president van het bedrijf, Juan Miguel Antoñanzas, een Ronda aan de pers waarbij alle wijzigingen ten opzichte van de Fiat Ritmo geel gespoten waren om zo de verschillen te benadrukken.

 

seat ronda 1982

 

De zaak werd uiteindelijk meegenomen naar het ICC Internationale Arbitragehof in Parijs, dat in 1983 verklaarde dat de verschillen tussen de auto’s groot genoeg waren om de Ronda niet te beoordelen als een rebadged Ritmo en SEAT won de rechtzaak dus. Dit betekende ook dat SEAT vrij om de Ronda te exporteren, alhoewel de auto nooit bijzonder goed buiten Spanje werd verkocht. Het gerucht op dat moment ging dat Fiat vooral boos was omdat de Ronda restyling dicht zou liggen bij hun eigen geplande restyling voor de Fiat Ritmo, die zij nu moesten schrappen.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant