Seat Malaga

De SEAT Málaga (codenaam 023A) was een vierdeurs sedan die werd geproduceerd door de Spaanse autofabrikant SEAT van 1985 tot 1992. Het model was vernoemd naar de stad Málaga in Andalusië, Zuid-Spanje.

 

Het model kan worden beschouwd als een sedan-variant van de SEAT Ibiza, hoewel de onderbouwing van de Málaga en de Ibiza Mk1, werden allebei gebaseerd op die van de SEAT Ronda, een gerestylde versie van de SEAT Ritmo, die op zijn beurt een rebadged versie was van de Fiat Ritmo. Eigenlijk was de Málaga een soort kopie van de Fiat Regata, Fiat’s eigen sedan versie van de Ritmo hatchback. Echter, de SEAT Málaga en de Fiat Regata werden apart ontwikkeld, aangezien het partnership tussen de twee fabrikanten was afgelopen op het moment van de lancering van hun twee saloon modellen.

 

seat malaga

 

De productie van de SEAT Málaga eindigde in 1992, nadat de Volkswagen Group SEAT had overgenomen, en werd vervangen door zijn opvolger, de Seat Cordoba, die eind 1993 op de markt kwam. De Málaga verkocht relatief goed in Spanje, maar deed het slecht in export markten, ondanks dat ook dit model de System Porsche aandrijflijn kreeg net als de SEAT Ibiza.

 

De Málaga werd in Griekenland op de markt gebracht als de SEAT Gredos, vernoemd naar de Spaanse bergketen Sierra de Gredos, omdat het woord Málaga zeer vergelijkbaar was met het Griekse scheldwoord Malakas.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant