MENU

Rolls-Royce Silver Wraith

In april 1946 werd Rolls-Royces eerste naoorlogse auto aan het publiek gepresenteerd. Deze Rolls-Royce Silver Wraith zette de traditie voort van het leveren van enkel het chassis met motor en was de opvolger van de Phantom III. Een koetswerk werd zoals bij voorgaande modellen besteld bij een gespecialiseerde koetswerkbouwer. Dit model met de naam die Engels is voor ‘schim’ zou echter wel de laatste Rolls-Royce zijn die in verschillende koetswerkstijlen te verkrijgen was. Het model was leverbaar met koetswerk van Mulliner, Hooper, Inskip en Park Ward.

 

Rolls Royce Silver Wraith

 

Het merk moest zich moderniseren omdat het de hete adem van de concurrentie in de nek voelde. Stukje bij beetje werd de Silver Wraith gemoderniseerd. In 1952 kreeg hij als optie een automatische versnellingsbak en in 1956 werd stuurbekrachtiging leverbaar. De Tweede Wereldoorlog zorgde ook voor een mentaliteitsverandering bij Rolls-Royce. Er werd overeengekomen dat het merk zo veel mogelijk onderdelen zou delen met zustermerk Bentley omdat dit een besparing in de kosten betekende . Daardoor hadden de Silver Wraith en de Bentley Mark VI bijvoorbeeld een nagenoeg identieke motor.

 

rolls-royce silver wraith saloon park ward 1951

Rolls-royce Silver Wraith saloon park ward 1951

 

rolls-royce silver wraith hooper 1956

Rolls-royce silver wraith hooper 1956

 

Tot 1959 werden 1883 exemplaren gebouwd. Daarvan waren 1244 standaard modellen en 639 exemplaren met verlengde wielbasis. De 4257 cc 6-in-lijnmotor werd in 1951 uitgeboord tot 4566 cc en in 1954 verder tot 4887 cc. De motor was gekoppeld aan een handbak met 4 versnellingen. De optionele automatische bak had ook 4 versnellingen. De topsnelheid lag op 135 km/u. In 1975 introduceerde Rolls-Royce de Silver Wraith II, een verlengde versie van de Silver Shadow. Tot 1980 werden hier 2.135 exemplaren van gebouwd.

 

Koningin Juliana gebruikte dit model van Rolls Royce als Limousine State Landaulette, met wegklapbaar dak aan de achterzijde, van 1958 tot 1979 als statie auto. Andere Silver Wraith’s kwamen voor in een aantal Batman films en “The Return of the Pink Panther”.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant