Rolls-Royce Silver Cloud

De Rolls-Royce Silver Cloud werd gebouwd tussen 1955 en 1966 en wordt door velen gezien als de mooiste auto die het merk ooit voortbracht. Het ontwerp had sterke veranderingen ondergaan ten opzichte van de voorgaande modellen. De eerste versie was met zijn 5,38 meter de langste ooit van de niet verlengde Rolls-Royces.

 

Rolls-Royce Silver Cloud I

Rolls-Royce Silver Cloud I.

 

Silver Cloud II

Bij de introductie van de Silver Cloud II in 1959 veranderde weinig aan het model behalve de motor. De II kreeg een 6,2 liter V8 onder de motorkap waarmee de auto zo’n 200 kg in gewicht toenam. De topsnelheid steeg tot 183 km/u. Deze V8 werd in verbeterde vorm door Rolls-Royce gebruikt tot in de jaren negentig.

 

Rolls-Royce Silver Cloud II interieur

Interieur van de Rolls-Royce Silver Cloud II.

 

In de Verenigde Staten was de II bijzonder succesvol en de auto werd geroemd om zijn stille motor die zelfs het speerpunt was van een reclamecampagne: “At 60 mph the loudest noise in this new Rolls-Royce comes from the electric clock”. Het koetswerk was nauwelijks veranderd ten opzichte van de Silver Cloud I.

 

Rolls-Royce Silver Cloud III drophead coupe

Rolls-Royce Silver Cloud III drop head coupé.

 

Silver Cloud III

Bij de introductie van de SC III in 1962 waren er wel aanpassingen op het designvlak. Zo kreeg de Silver Cloud III dubbele koplampen nieuwe flanken aan de voorkant. Critici verweten Rolls Royce dat het ontwerp van onafhankelijk chassis en koetswerk gedateerd was en wezen ook naar de nog steeds gebruikte trommelremmen. De verkoop leed er echter niet onder. In 1966 moest zelfs nog een extra serie gebouwd worden om de vraag bij te houden, zelfs na de introductie van de Silver Shadow in 1965. De topsnelheid kwam bij de III op 197,7 km/u te liggen.

 

Rolls-Royce Silver Cloud III uit 1965.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant