MENU

Rolls-Royce Camargue

De Rolls-Royce Camargue werd gebouwd tussen 1975 en 1986 en wordt door velen beschouwd als de meest unieke Rolls-Royce ooit. Deze tweedeurs coupé was ontworpen door de Italiaanse ontwerper Sergio Pininfarina en het was voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog dat een buitenstaander tekende voor het ontwerp van een Rolls-Royce. Er werden slechts 525 exemplaren van gebouwd, plus een speciaal te bestellen Bentley Camargue.

 

rolls-royce camargue

Rolls-Royce Camargue

 

Vanaf de lancering was de Camargue het vlaggenschip van de modellenlijn. Tevens was dit de duurste productieauto ter wereld. De prijs groeide van £ 29.250 (ongeveer € 42.000) in het 1975 tot £ 83.122 (ongeveer € 121.000) in 1986. De naam werd ontleend aan een bekend paardenras uit de Zuid-Franse provincie Camargue.

 

rolls-royce camargue

Rolls-Royce Camargue

 

De Camargue was de eerste auto ooit die een volledig automatische airconditioning met verschillende niveaus had. Het verhaal gaat dat er acht jaar aan dat systeem was gewerkt. De auto had ook als eerste Rolls-Royce een hellend radiatorrooster dat in een hoek van 7° stond. Het ontwerp van de Camargue was uniek binnen Rolls-Royce. De lijnen waren hoekig en glad wat typisch was voor Italiaanse luxewagens, hier was dan ook duidelijk de hand van Pininfarina te zien. De auto is ook lang en breed en onmiskenbaar een coupé. Die breedte wordt nog benadrukt door een breed radiatorrooster, en lange koplampen en achterlichten.

 

De Camargue had hetzelfde chassis als de Silver Shadow en de Corniche en ook de 6,7 liter V8 werd werd, met toevoeging van een paar extra PK’s, overgenomen. In 1977 kreeg de Camargue het stuursysteem van de Silver Shadow II en in 1979 de onafhankelijke wielophanging van de Silver Spirit. De Camargue had een topsnelheid van 192 km/u.

 

ROLLS-ROYCE CAMARGUE LHD 1981 - Modest Rolls Royce test drive - Subtle V8 Engine sound | SCC TV

Rolls-Royce Camargue LHD uit 1981


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant