MENU

Rolls-Royce Silver Shadow

De Rolls Royce Silver Shadow was een luxe auto gebouwd door de Britse autofabrikant Rolls Royce en verkrijgbaar als vier- en tweedeurs sedan en als tweedeurs cabriolet. De Silver Shadow verving de Silver Cloud in de Rolls Royce’s en werd op zijn beurt vervangen door de Silver Spirit.

 

Rolls Royce Silver shadow 1971 interieur

Interieur van de Rolls Royce Silver Shadow uit 1971

 

Het model was om meerdere redenen een mijlpaal in de geschiedenis van Rolls Royce. Het was het eerste model met een monocoque chassis. Daarnaast kreeg de Silver Shadow schijfremmen en onafhankelijke achterwielophanging. Er waren twee motor configuraties beschikbaar: een 6,2-liter V8 en de populaire 6,75-liter V8-motor die Rolls Royce ook op vele andere modellen toepaste.

 

Silver Shadow II

In 1977 werden een aantal ingrijpende aanpassingen gedaan waarna het model Silver Shadow II ging heten. De opvallendste aanpassingen waren te vinden in de stuurinrichting, de voorwielophanging en nieuwe bumpers van rubber in plaats van chroom. De II kreeg ook centrale deurvergrendeling en een roestvrijstalen uitlaat.

 

Rolls Royce Silver shadow II

Rolls Royce Silver Shadow II uit 1981

 

Silver Wraith II

Vanaf 1969 was er ook een verlengde versie van het model leverbaar. De wielbasis van die versie was met 10,16 cm verlengd; ruimte die ten goede kwam aan de beenruimte achterin. Sommige van deze verlengde modellen hadden ook een glazen scheidingswand tussen de voor- en achterbank. De verlengde Silver Shadow I heette gewoonweg Silver Shadow Long Wheelbase. De verlengde Silver Shadow II kreeg de naam Silver Wraith II.

 

De Bentley T was het evenbeeld van de Silver Shadow en die volgde de modellenopvolging van Rolls-Royce. In 1977 was er dus de T II en de versies met verlengde wielbasis heetten T Long Wheel Base en T II Long Wheel Base. Verschil zat hem alleen in de emblemen en het radiator-rooster.

 

In totaal werden er meer dan 38.000 exemplaren van de Silver Shadow gebouwd, inclusief alle varianten en Bentleys. Voor een model in deze prijsklasse is dit een uitzonderlijk hoog aantal. Het voorgaande model, de Silver Cloud, haalde minder dan de helft van dit aantal. De Silver Shadow I kostte bij de introductie in 1965 ruim 6500 GBP.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant