MENU

Rolls-Royce Corniche

De Rolls-Royce Corniche was vanaf 1971 de naam voor de coupé- en cabrioletversie van de Silver Shadow. In tegenstelling tot de Silver Shadow bleef de auto tot 1996 in productie. Voor 1971 bestond het model reeds als Silver Shadow Coupé en Silver Shadow Drophead Coupé, maar vanaf 1971 kregen deze typen dus hun eigen naam.

 

Het model werd ook verkocht als Bentley Corniche en vanaf 1984 als Bentley Continental. In 1939 had een prototype van Rolls-Royce, gebaseerd op de Bentley Mark V, deze naam al gekregen maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was dat model nooit in productie gegaan.

 

rolls-royce corniche

Rolls-Royce Corniche cabriolet uit 1983

 

De Corniche II in 1977

In 1977 kwam de Corniche II in de showroom te staan. De verchroomde bumpers werden vervangen door een legering met rubber en het prominente radiatorrooster door een exemplaar van aluminium en er werd oliekoeling toegevoegd. De exemplaren voor Noord-Amerika kregen een airbag voor de bestuurder terwijl die voor Europa en het Midden-Oosten ook ABS kregen. Vanaf 1982 verdween de coupéversie en was de Corniche alleen nog leverbaar als cabriolet. In Europa waren enkele veiligheidsingrepen nodig waaronder een gewijzigde motorkap en een intrekbare Flying Lady die met een druk op de knop in de motorkap verdween.

 

rolls-royce corniche

Interieur van de Rolls-Royce Corniche

 

De Corniche III

Op de autosalon van Frankfurt werd in 1989 de Corniche III onthuld, die daar naast de Silver Spirit II en de Silver Spur II stond. Dit model had standaard ABS en bumpers in koetswerkkleur. In modeljaar 1990 had de Corniche III ook K-motronic brandstofinjectie van Bosch. Dit was overigens de laatste Rolls-Royce die bij Mulliner Park Ward in Londen werd geassembleerd. In 1991 sloot deze fabriek haar deuren.

 

Corniche IV

Vanaf 1993 werd de herwerkte Corniche IV gebouwd In de fabriek in Crewe. De plastic achterruit werd vervangen door een van glazen ruit. Verder werden algemene mechanische verbeteringen aangebracht, meer airbags geïnstalleerd en een CFK-vrije airconditioning ingebouwd. De Corniche-lijn werd beëindigd met een speciaal uitgeruste reeks van de Corniche IV: de Corniche S.

 

Technisch was de Corniche identiek aan de Silver Shadow. Ook hier lag de 6,7 liter V8 motor gekoppeld aan een 3-versnellingsbak onder de motorkap. De Corniche haalde een topsnelheid van 200 km/u met een gewicht van meer dan 2300 kilo.

 

Grosser vs. Corniche: Old Car Challenge Part 1 - Top Gear - BBC

1972 Rolls-Royce Corniche vs. Mercedes Grosser in Top Gear


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant