MENU

Rolls-Royce Silver Spirit

De Silver Spirit werd gebouwd tussen 1980 en 1989. Het model was de start van een nieuwe generatie van Rolls-Royces in na de overname van het merk door het Vickers- concern. Het model vormde de basis voor de Silver Spur, de Flying Spur, de nieuwe Silver Dawn, de Park Ward en de Touring Limousine. Bij zustermerk Bentley was de Silver Spirit de basis van de Mulsanne en de Bentley Eight.

 

De Silver Spirit kreeg het chassis en de motor van haar voorganger, de Silver Shadow. Samen met de Silver Spirit kwam ook de Silver Spur met verlengde wielbasis op de markt. De Silver Spirit had verder een, om veiligheidsoverwegingen, intrekbare Spirit of Ecstasy. Dit was het figuurtje boven op het radiatorrooster. Het model was ook ontworpen om de wereldwijd steeds strenger wordende milieueisen tegemoet te komen.

 

Rolls Royce Silver Spur II

Rolls Royce Silver Spur II

 

Silver Spirit II

In 1989 werden de Silver Spirit II de Silver Spur II geïntroduceerd op de autosalon van Frankfurt. Het nieuwe model kreeg een nieuwe wielophanging als belangrijkste wijziging. Daarnaast kreeg de Silver Spur II 254 mm extra ruimte achterin en werd dit model vergezeld door de Silver Spur II Touring Limousine die nog langer was. Vanaf 1991 heette die laatste gewoon Touring Limousine. Deze Touring Limousine moest het productie-einde van de Phantom VI opvangen.

 

Rolls Royce Silver Spirit III 1994

Rolls Royce Silver Spirit III uit 1994

 

Silver Spirit III

Een verbeterde V8-motor was de reden voor de introductie van de Silver Spirit/Spur III in 1993. Ook nieuw waren de standaard airbags voor bestuurder en voorpassagier en de onafhankelijk verstelbare achterzetels. In de hoofdsteunen van de voorzetels werden een cassettespeler en beeldschermpje ingebouwd. Voor de Touring Limousine kon de klant nog veel meer van dat soort extra’s bijbestellen. Tenslotte kreeg de III ook een derde remlicht.

 

In 1994 en 1995 werd tevens de Flying Spur gebouwd; een Silver Spur III met turbocharger en vier-versnellingsbak. Deze gelimiteerde serie was destijds de krachtigste Rolls-Royce ooit gebouwd en ook de eerste met een turbocharger.

 

Silver Dawn

In 1994 werd de vierde generatie op de Amerikaanse markt geïntroduceerd als de nieuwe Silver Dawn. Een jaar later kwam dan de Silver Spirit/Spur IV uit. Even later werd de naam Silver Spirit vervangen door Park Ward. Vanaf 1997 hadden alle modellen standaard de verlengde wielbasis en waren de limousines er enkel met extra lange wielbasis. Een turbolader was vanaf dan ook op alle versies te verkrijgen. De introductie van de Silver Seraph op de Autosalon van Genève in 1998 markeerde het einde van de gehele lijn.

 

In 1985 vierde men het honderdjarige bestaan van de automobiel in Groot-Brittannië. Tevens was dit het jaar waarin Rolls-Royce haar 100.000e wagen produceerde, Bentleys inbegrepen. Het merk had er 81 jaar over gedaan om dit aantal te bereiken. Voor die gelegenheid werd een gelimiteerde serie van 25 identieke Silver Spur Centenarys gebouwd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant