Rolls-Royce Silver Dawn

De Rolls-Royce Silver Dawn werd gebouwd tussen 1949 en 195 en deelde zijn chassis met de Bentley Mark VI. Er werden slechts 761 exemplaren van gebouwd, tegenover 7500 Bentleys in dezelfde periode. De vroegere modellen hadden een verschillend dashboard, later waren de twee auto’s hetzelfde op de logo’s, de motorkap en het radiatorrooster na.

 

Rolls-Royce Silver Dawn 1950

Rolls-Royce Silver Dawn uit 1950.

 

Om na de Tweede Wereldoorlog te kunnen blijven overleven moesten autoconstructeurs vernieuwen en exporteren. De Silver Dawn was een auto die uitsluitend voor export bestemd was en hij werd dan ook enkel met het stuur links gebouwd. De belangrijkste afzetmarkt voor dit model waren de Verenigde Staten maar de auto was minder aantrekkelijk omdat deze bedoeld was om met chauffeur te rijden. Een andere belangrijke reden voor de noodzakelijke export was dat de grondstoffen, die na de oorlog schaars waren in het Verenigd Koninkrijk, werden toegewezen aan die constructeurs die bepaalde exportquota behaalden.

 

Bij de introductie in 1949 had de Silver Dawn een 4,2 liter zescilinder lijnmotor welke in 1951 werd verhoogd tot 4,6 liter waarmee een topsnelheid gehaald werd van 144 km/u. De manuele vierversnellingsbak werd via een hendel aan het stuurwiel bediend en was vanaf 1952 optioneel automatisch te krijgen en vanaf 1953 standaard. De Silver Dawn was zeer gevoelig voor roest. Dit probleem werd ook in de hand gewerkt door de kwaliteit van het staalplaat dat onder de standaard lag voor Rolls-Royce. Beschermingsmaatregelen hiertegen waren binnen het merk nog een vrij onbekend terrein.

 

In totaal werden 761 Silver Dawn’s geproduceerd. 170 daarvan hadden het standaard koetswerk, 110 hadden de kleine achterkoffer, en 481 de grote. 64 exemplaren waren uitgerust met een body van een gespecialiseerde carrosseriebouwer.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant