MENU

Vanden Plas Princess 1100 van Charles Aznavour onder de hamer

Zondag 13 januari 2019 om 17:19 door Frank

vanden plas klassieker charles aznavour onder de hamer

 

Vers binnen op de veiling-telex: de Vanden Plas Princess van Charles Aznavour gaat onder de hamer. Nee, we gaan het niet wéér een barnfind noemen want dat is het dit keer ook niet helemaal. Ook al stond de Vanden Plas Princess van de onlangs overleden Charles Aznavour al een jaartje of 15 op dezelfde plek. Dit was wel gewoon bekend. Voor de volledigheid: het gaat hier om een Vanden Plas Princess 1100 Saloon uit 1966, overigens wel al met een 1300 motor erin in plaats van de 1100 die in de meest Mark I modellen lag.

 

Geboren Shahnour Vaghinag Aznavourian op 22 mei 1924 , was de Frans-Armeense Aznavour een van populairste en meest geliefde zangers van zijn land, verkocht ruim 180 miljoen platen tijdens zijn leven en kreeg de bijnaam ‘de Franse Frank Sinatra’.

 

Het is niet bekend wat Charles Aznavour ertoe bracht deze Vanden Plas Princess te kopen want met zijn bankrekening was er alle ruimte voor een hoger segment. Hoogstwaarschijnlijk was het de unieke combinatie was van moderniteit en traditie in dit kleine Britse model auto. Toenmalig carrosseriebouwer Vanden Plas was in 1946 door BMC overgenomen en bouwde tot die tijd vooral carrosserieën voor Bentleys, maar enkele jaren later zou het een zelfstandig merk worden. In de jaren zestig en zeventig werd de naam toegepast op de topversies van de Austin-Morris-modellen, met name de geavanceerde 1100/1300 met voorwielaandrijving. Vanden Plas in Londen gaf de auto het soort luxe interieur waar het bedrijf bekend om stond, met daarbij veel houtfineer afwerking en lederen bekleding samen met een onderscheidende grille en hun eigen badging. De opgegeven motor was dezelfde dubbele carburateur als de MG 1100/1300, de 1.3-liter 65bhp-versie was goed genoeg voor een topsnelheid van zo’n 130 km/u. Tegenwoordig is de Vanden Plas verreweg het meest collectible uit de familie 1100/1300 en is hij zeer gewild onder verzamelaars.

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

Dit exemplaar is bruin/zwart met beige interieur. De huidige verkoper kocht hem 15 jaar geleden de auto toen deze werd opgeslagen in het kasteel van Aznavour: Chateau de Bourdonné in Bourdonné, Frankrijk. De huidige eigenaar heeft de auto nooit geregistreerd en nog nooit gereden, dus waarschijnlijk was de laatste persoon die dit deed Charles Aznavour zelf.

 

Nog steeds geregistreerd met zijn originele platen – ‘5122 GA 78’ – wordt de auto geleverd met de originele Carte Grise in de naam van ‘Charles Aznavourian’; het ontvangstbewijs dat de verkoop door Charles Aznavour aan de huidige verkoper registreert; en een handtekening gegeven aan de koper door Charles Aznavour. De verwachte opbrengst ligt tussen de €15.000 en €25.000.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's