MENU

Barn finds: origineel houden of restaureren?

Vrijdag 23 januari 2015 om 10:15 door Frank

Bij elke barn find rijst bij mij bij het zien van al dat moois toch steeds weer dezelfde vraag: wat is de afweging om te gaan restaureren of de bolide in de staat te laten zoals hij is? Het begint natuurlijk met de vraag of je er weer in wilt kunnen rijden of niet, dan zul je in ieder geval de boel mechanisch moeten oplappen of al richting (deel)restauratie moeten gaan denken. En restaureren kost uiteraard geld.
 

maserati A6G 2000 gransport_berlinetta baillon collectie

 

Ik ben van mening dat elke gevonden oldtimer moet worden opgeknapt en niet als een soort stalen mummie in een museum moet verdwijnen om daar verder mooi uitgelicht weg te kwijnen met een bordje ervoor. Soms worden gevonden oldtimers ook in een museum of collectie ondergebracht, waarbij het doel helemaal niet is om er ooit nog in te rijden. Dat treurige lot moet bijvoorbeeld de Bugatti uit het ‘Lake Maggiore’ ook al een tijd ondergaan. Elke auto is gebouwd om mee te rijden en dat is dus ook wat er mee moet gebeuren. Dat hoeft niet in een perfect finish nieuwe laklaag en blinkend motorblok, maar er moet wel mee gereden worden. Dit is ook de manier waarop Jay Leno met zijn hele collectie omgaat: elke auto wordt nog steeds in gereden. Er is toch niets mooiers dan dat?

 

Laten we eens zo’n geval nemen als de onlangs gevonden Maserati A6G 2000 Gran Sport Berlinetta uit de Baillon collectie uit Frankrijk die binnenkort wordt geveild. Aan de ene kant is er veel voor te zeggen om dit soort exemplaren weer helemaal in nieuwstaat te brengen en dan het liefst wel zoveel mogelijk met originele onderdelen. Aan de andere kant heeft het toch ook wel iets extra nostalgisch om alleen het noodzakelijke aan te pakken, maar niet alles te vervangen en opnieuw te spuiten en te bekleden. Daar komt nog bij wat het doet met de waarde. Het is niet per definitie zo dat de waarde van een oldtimer er door restauratie op vooruit gaat. Wanneer een oldtimer wordt gekocht als investering zal hier zeker goed naar gekeken worden en zal het al dan niet restaureren hier in grote mate van afhangen. Daar komt nog bij dat restauratie van een beetje een bijzonder model aardig in de papieren kan gaan lopen. Dus ook dat kan de beslissing beïnvloeden want de meerwaarde door restauratie moet dan wel opwegen tegen de kosten hiervan.

 

maserati A6G 2000 gransport_berlinetta detail

 

maserati A6G 2000 gransport berlinetta detail interieur

 

maserati A6G 2000 gransport berlinetta detail motor

 

maserati A6G 2000 gransport berlinetta

 

De keuze om wel of niet te restaureren zullen we ons als publiek gewoon bij moeten neerleggen. Het blijven in ieder geval mooie verhalen om te lezen en voor mij zijn de verhalen met ‘happy endings’ die waarbij de oldtimers in ieder geval weer de weg opgaan. Het liefst een beetje in de buurt.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*