MENU

Dual Ghia: de (te) dure auto voor de elite

Donderdag 1 januari 2015 om 23:49 door Frank

Een concept car die inzet was tijdens een potje poker tussen de zittende Amerikaanse president Lyndon Johnson en de toekomstige president Ronald Reagan. Maar ook eentje die zo mooi was dat Frank Sinatra, Joey Bishop, en Peter Lawford van de “rat pack” er allemaal eentje reden. Dan moet er toch wel iets bijzonders aan deze bolide zijn.

 

dual ghia 1958

Dual Ghia uit 1958

 

dual ghia 1958 oude foto

 

De Dual Ghia begon het leven als een 1953 Chrysler concept car genaamd de Firearrow. Het ontwerp kwam van de hand van Virgil Exner, de geestelijk vader van de bekende Chrysler “forward look”. Chrysler besloot echter om dit concept niet in productie te nemen. Vervolgens was daar Detroit industrieel Gene Casaroll die dit wel op zich wilde nemen. Casaroll was het hoofd van Dual Motors, een bedrijf dat de dubbele motor “lowboy” tank transporteurs had gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog had hij een bedrijf dat voertuigen van autofabrieken vervoerde naar de dealers. Casaroll had zelfs nog een klein uitstapje in de Indy autosport. Hij kocht de rechten op de Firearrow en veranderde de naam in de Firebomb. Vervolgens sloot hij een overeenkomst met het hoofd van Dodge en liet hij het ontwerp maken door Ghia, dit werd de Dual-Ghia D-500.

 

Ghia bouwde handgemaakte bodies, die werden in vorm werden gehamerd in hun fabriek in Turijn, Italië. De auto zouden vervolgens weer terug verscheept worden naar Detroit genomen om daar te worden uitgerust met de Chrysler D-500 Hemi motor en Powerflight transmissie. Deze werkwijze maakte de Dual-Ghia tot de auto met de langste productielijn in de wereld.

 

dual ghia 1958 detail

 

dual ghia 1958 interieur

 

dual ghia 1958 profiel

 

dual ghia 1958 wiel

 

De kwaliteit van de Dual-Ghia was van een aparte klasse: Lijstwerk werd op zijn plaats gehouden door verchroomde messing clips, het interieur was van Connolly leder en het dashboard kwam van een Chrysler Imperial. Het ontwerp valt op door de hoge voorste spatborden, de single-bar grille, de Kelsey-Hayes spaakwielen en de blade-achtige staartvinnen. Dit ontwerp in combinatie met de prestaties van de Hemi-motor maakte de Dual Ghia tot een echte head turner op de Amerikaanse wegen waar hij makkelijker met 180 km/u voorbij kon komen.

 

dual ghia 1958 motor

 

dual ghia 1958 achterzijde

 

Het model is ook zeer zeldzaam want er zijn slechts 117 exemplaren van gebouwd tussen 1956 en 1958. Hiervan zijn er vandaag de dag nog 32 van over. Casaroll verkocht de auto’s in de VS voor een te lage prijs en na slechts twee jaar kostte hem dit de kop. Na de teloorgang van de D-500 in 1958, herleefde het merk met de L.6.4 van 1961 tot 1963. Deze nieuwe auto had ook veel Chrysler in zich, maar nu met een Ghia lichaam vergelijkbaar met dat van de Barracuda. Eigenaren van deze auto waren onder andere de resterende “rat pack” leden, Sammy Davis Jr, Dean Martin, en Joey Bishop. Deze versie is nog zeldzamer dan de eerste, met slechts 26 gebouwde exemplaren.

 

De productie werd beëindigd in 1963 vanwege de hoge productiekosten. Casaroll zou later nog een rol gaan spelen bij de ontwikkeling van de Stutz Blackhawk en de “moderne” Duesenberg. Het klinkt allemaal niet erg succesvol, maar toch is de Dual-Ghia een van de meest gewilde verzamelobjecten in de klassieke autowereld.

 

THIS CAR MATTERS : 1957 Dual Ghia

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*