MENU

Autobianchi A112

De Autobianchi A112 was een tweedeurs supermini die werd gebouwd tussen 1969 en 1986 door de Italiaanse automaker Autobianchi. Het model werd ontwikkeld met behulp van een gekrompen versie van het Fiat 128-platform en in maar liefst zeven series uitgebracht. Op motorisch vlak heeft de A112 veel ‘geleend’ van de Fiat 127. De A112 was de opvolger van de Bianchina en de Primula en zou op zijn beurt worden opgevolgd door de modernere Autobianchi Y10 (merkproducten in de meeste exportmarkten als de Lancia Y10). Meer dan 1,2 miljoen A112’s werden er gebouwd in de fabriek in Milaan in acht series en een Abarth versie.

 

autobianchi a112 eerste serie

Eerste serie A112

 

In september 1971 werd kwam de A112 Elegant (E) uit. Deze versie had betere stoelen, hoger kwaliteit van afwerking en luxer uitgevoerd en niet lang na de introductie een vijfversnellingsbak. De Abarth werd ook geïntroduceerd.

 

Tweede serie A112

In maart 1973 kreeg de A112 een make-over. De grille werd vernieuwd met grotere perforatie en de bumpers waren nu van rubber met chromen inleg. Er kwamen nieuwe velgen beschikbaar en zowel de stoelen als het dashboard ondergingen enkele wijzigingen. De Abarth kreeg nieuwe schaakbordpatroon-bekleding.

 

Rétromobile 2010 : Autobianchi A112 Elegant série 2 de 1973

 

Derde serie

In 1975 kwam de derde serie uit waarbij de achterbank geschikt werd gemaakt voor drie personen. De derde serie was te herkennen aan de veel grotere ventilatieopeningen op de C-stijlen, evenals de nieuw ontworpen achterlichten waar bij de Elegante-versie en de Abarth de achteruitrijlichten waren geïntegreerd. De Abarth kreeg ook krachtigere 70 PK sterke motor, terwijl de output van de Normale-versie daalde naar 42 PK. In 1976 leverde de Elegante ook 2 PK in als gevolg van de nieuwe emissienormen. De derde serie van de Normale kreeg gewoon weer metalen bumpers, maar deze waren zwart gespoten in plaats van verchroomd en hadden niet langer een rubberen strip. In 1976 werd er ook nog een speciale versie van de A112 gebouwd, genaamd de Otas. Dit was een aerodynamisch gestileerde versie die wel wat weg heeft van de Porsche 928.

 

Vierde serie

In november 1977 werd de ‘Nuova A112’ geïntroduceerd: Het meest opvallende verschil was het wat hogere dak met een duidelijke rand rondom de zijkanten. Dit kwam het comfort in de auto zeker ten goede. De “A112 Elegante” kreeg een grotere 965 cc motor met 48 PK en een verbeterd koppel. De A112 Elite en A112 LX kregen ook nog een aantal verbeteringen in uitrusting. De 903 cc motor van de kleinere A112 Normale bleef ongewijzigd.

 

autobianchi a112 abarth 1979

Abarth-versie uit 1979 met 70 PK

 

Vijfde serie

In juli 1979 kreeg de A112 een grote zwarte kunststof achterzijde, nieuwe achterlichten en nieuwe bumpers. De grille werd vernieuwd en het model kreeg zwarte plastic wielkasten. Ook de grotere ventilatieopeningen achter de achterste zijruiten werden voorzien van zwart plastic. Alle modellen, dus ook de Normale, waren nu verkrijgbaar met een vijf-versnellingsbak. Deze Normale kreeg nu de naam ‘Junior’ en de Elite-versie werd toegevoegd. Er waren enkele kleine wijzigingen in het interieur. Voor de Junior kwam een groot canvas zonnedak beschikbaar als optie evenals een enkele ruitenwisser voor de hele voorruit. Naast de nieuwe versnellingsbak waren er geen opmerkelijke motorische veranderingen. Vermogens bleef op 42, 48 en 70 PK. De Abarth kreeg ook de nieuwe vijf-versnellingsbak, evenals nieuwe lichtmetalen wielen en mistlampen.

 

autobianchi A112 1980

Een hoog kunststofgehalte op de vijfde serie

 

Zesde serie

De plastic-fantastic periode kwam met de zesde serie ten einde. De auto kreeg nieuwe gladder bumpers, de kunststof wielkasten verdwenen en de grille werd meer ingetogen wat zorgde voor een elegantere verschijning van de A112. Ook binnenin werd het interieur aangepakt zodat dit paste bij de nieuwe uitstraling van deze zesde serie. Een nieuwe versie van de LX-uitvoering kreeg getinte ruiten, fraaiere stoelen, elektrische ramen, metallic lak, en een digitale klok. Motorisch was de LX was identiek aan de Elite, met de vijf-versnellingsbak en 965 cc motor. De Elegante-versie werd niet meer gebouwd. De zesde serie kreeg ook nieuwe in carrosseriekleur gespoten ventilatieopeningen aan de C-stijl en de voorste knipperlichten zaten aan de bovenkant van de bumper. Deze zesde serie was de eerste A112 die als Lancia op de markt kwam, toen alleen nog in Zwitserland en Zweden.

 

Zevende serie

De zevende serie uit 1984 had minimale wijzigingen en opzichte van zijn voorganger. De achterlichten werden weer vernieuwd en kregen een reflecterende strip. De achterste kentekenplaat werd verplaatst naar de bumper en het dashboard kreeg een aantal aanpassingen. De Abarth kreeg standaard mistlampen, die optioneel op eerdere versies waren. De Abarth kreeg ook rode gordels en nieuwe velgen. De Junior behield zijn kleine wieldoppen en de rest van het gamma kreeg nu full-size wieldoppen. De knipperlichten werden wit in plaats van oranje en de motoren bleven hetzelfde als bij de voorgangers. Alleen Frankrijk en Italië gebruikt nog steeds de Autobianchi-badge. In alle andere landen stond het model bekend als een Lancia. De productieteller van het model stond in 1984 op zo’n 1.115.000 exemplaren.

 

autobianchi a112 1984

Model uit 1984

 

Achtste serie

Met de introductie van de nieuwe Autobianchi Y10 in 1985, werd de productie van de A112-serie aanzienlijk teruggeschroefd, waarbij alleen de Junior nog beschikbaar bleef als een goedkoop alternatief. Het model kreeg nu gewoon de naam “Autobianchi A112” aangezien er geen andere modellen meer in het A112-gamma zaten. Behalve de naamswijziging waren er geen veranderingen aan de auto. De productie werd voortgezet tot 1986.

 

A112 Abarth

De meest interessante versie was uiteraard de A112 Abarth, geïntroduceerd in september 1971 op hetzelfde moment als de Elegante. Deze Abarth werd uiteraard gebruikt in de racerij. In 1975steeg het vermogen door een aantal motorische aanpassingen van 58 PK naar 70 PK, wat best lekker was bij een gewicht van net 700 kilo. Deze Abarth was naast de racerij ook populair onder de jeugd. Vanaf 1982 werd deze auto ook verkocht als Lancia A112 Abarth in sommige markten buiten Italië.

 

- Spettacolare - Autobianchi A112 Abarth ,Fiore - Cronoscalata Catania-Etna 2006

Een A112 Abarth met haast

Autobianchi modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant