MENU

Autobianchi A111

De Autobianchi A111 was een zuinige kleine familie auto die werd gebouwd van 1969 tot 1972. Het was een model met bescheiden afmetingen, maar ondanks dat wel de grootste Autobianchi die ooit werd geproduceerd. Autobianchi was nu eenmaal een merk dat kleine auto’s bouwde. Het model kreeg een moderne voorwielaandrijving en werd gelijktijdig gelanceerd met de Fiat 128, de eerste eigen voorwiel aangedreven compacte auto van Fiat. Deze 128 kan worden gezien als een verdere ontwikkeling van de revolutionaire Autobianchi Primula, Fiat’s eerste ‘experiment’ met dwars geplaatste motor in combinatie met voorwielaandrijving.

 

autobianchi a111 brochure

Brochure van de Autobianchi A111

 

Het model was een vierdeurs sedan van iets meer dan 4 meter lang en aan de buitenkant leek de auto zeer sterk op de Fiat ontwerpen van met name de Fiat 124 en Fiat 128. Dit is niet verwonderlijk, aangezien zowel de Autobianchi A111 en de Fiats werden gecreëerd onder de supervisie van ontwerper Dante Giacosa, die ook verantwoordelijk was voor de Primula was.

autobianchi A111 sedan

Autobianchi A111 sedan

 

De A111 woog 930 kilo en had een 70 PK sterke viercilinder 1438 cc motor onder de kap liggen die dus de voorwielen aandreef. Van het model werden in totaal 56.984 gebouwd. Een opvolger kreeg de auto niet want Fiat ging volle vaart vooruit op haar eigen modellen die allemaal de motor voorin kregen in combinatie met voorwielaandrijving. Autobianchi had in de ogen van Fiat haar werk als proefkonijn goed gedaan en het merk verdween langzaamaan naar de achtergrond.

 

autobianchi a111 voorzijdeAutobianchi modellen a111


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant