MENU

Autobianchi Primula

De Autobianchi Primula was een kleine auto van het Italiaanse merk Autobianchi, dat onderdeel is van de Fiat groep, en werd gebouwd tussen 1964 en 1970. Het was een van de eerste voorwiel aangedreven auto’s. Het model was leverbaar als twee- en vierdeurs hatchback. In 1965 kwam daar een coupé bij die werd ontworpen door Carrosseria Touring.

 

autobianchi primula 1968

Primula uit 1968

 

Voor de Primula hadden alle personenauto’s van de Fiat-groep achterwielaandrijving. De grotere modellen hadden de motor voorin en aandrijving op de achteras en kleine auto’s hadden de motor achterin liggen. De opkomst van de voorwiel aangedreven auto met dwarsgeplaatste motor voorin was echter niet tegen te houden. De Mini is hier een goed voorbeeld van, gevolgd door grotere modellen als de BMC’s Austin / Morris 1100. Dante Giacosa, hoofd design bij Fiat, zag het potentieel van het concept, en besloot om te experimenteren zonder risico te lopen met de populaire Fiat-auto’s. De Autobianchi Primula was de perfecte auto om dit dus uit te proberen.

 

autobianchi primula

 

autobianchi primula coupe s 1969

Autobianchi Primula coupe S uit 1969

 

De Primula werd positief ontvangen in de markt, en werd tweede in de 1965 Europese Auto van het Jaar wedstrijd, na de andere voorwielaangedreven auto, de Austin 1800. Dit overtuigde Fiat om het concept van de Primula verder te ontwikkelen. In 1969 resulteerde dit in de eerste Fiat met een aan de voorzijde gemonteerde, dwars geplaatste motor. Deze Fiat 128 werd gelanceerd tegelijk met twee nieuwe voorwielaandrijving Autobianchis: de kleinere Autobianchi A112, en de grotere Autobianchi A111. De Fiat 128 won de Auto van het Jaar-titel in 1970, gevolgd door de A112 als goede tweede. De productie van de Primula stopte in 1970 het 74.858 geproduceerde exemplaren.

 

Autobianchi Primula


Autobianchi modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant