MENU

Autobianchi Y10

De Autobianchi Y10 is een kleine familie-auto die werd gebouwd tussen 1985 en 1995 en was de opvolger van de A112. Autobianchi en op de markt gebracht als de Lancia Y10 in de meeste exportmarkten. De auto werd tot 1992 geproduceerd in de Autobianchi-fabriek van Fiat in Desio, Milaan en daarna in Arese, in de buurt van de Alfa Romeo fabriek.

 

Het model had een zeer hoog niveau van afwerking voor met marktsegment waar het zich in bevond. Het model verkocht vrij goed door zijn aparte ontwerp, luxe bekleding en de continu variabele transmissie die bepaalde versies hadden. De uitstekende aerodynamica, gekenmerkt door een zeer strakke lijnen maakte de auto ook nog eens bijzonder zuinig.

 

autobianchi y10

Autbianchi Y10

 

De A112 bleef naast de Y10 verkrijgbaar maar de modellen werden teruggebracht tot een versie. De Y10 werd alleen in Italië, Frankrijk en Japan nog als Autobianchi model verkocht, in de rest van de wereld was het een Lancia. Belangrijkste vernieuwing aan het ontwerp van de Y10 was de strak ‘afgehakte’ achterzijde met een opvallend zwart gespoten achterklep onafhankelijk van de gekozen carrosseriekleur. Het ontwerp van de auto had een lange aanlooptijd met een studie van drie jaar. De auto had rechthoekige koplampen, die samen met het eenvoudige en elegante rooster de vorm van de motorkap bepaalden. De voorruit had een enkele ruitenwisser.

 

De Y10 was alleen verkrijgbaar als driedeurs-model maar had een vrij grote instap zodat ook achterpassagiers makkelijk konden instappen. Het interieur had standaard op alle uitvoeringen bekleding op de vloer, stoffen bekleding op de stoelen en de top-range versies kregen alcantara bekleding op het dashboard, de stoelen en deurpanelen. Daarnaast waren er opties voor zoals elektrische ramen, centrale deurvergrendeling, deelbare achterbank,elektrisch scharnierende achterruit, glazen zonnedak en een klimaatcontrole-systeem met elektronische bediening en LED-display.

 

Eerste serie Y10 1985-1988

Bij de presentatie aan het internationale publiek op de Geneva Motor Show had de Fiat-Lancia Groep aan aandacht en interesse geen gebrek, maar de verkoop kwam in de eerste maanden moeilijk op gang. Mensen bleken toch niet snel bereid om meer te betalen voor een kleine compacte auto, ondanks het bijzondere ontwerp. In 1985 werden er 63,495 Y10-exemplaren gebouwd en er werd een flinke marketingcampagne tegenaan gezet die de filosofie achter het model en de bijzondere techniek moest benadrukken. Dit werd gevisualiseerd in de stad van de toekomst met ‘Donna robot’.

 

autobianchi y10 fila

Autobianchi Y10 Fila

 

In de periode 1987-1988 werd de kleine Autobianchi steeds meer een volwassen model, met een nauwkeurige positie op de markt en begeerd door een gevarieerde klantenkring. Het model was een succes en er werden speciale modellen uitgebracht met opties die niet op de standaarmodellen te krijgen waren. Modellen waren de Fire, Turbo, Touring, 4WD, Fila, Martini en Missoni. In 1987 werden 109,708 exemplaren gebouwd, wat bijna de helft was van het totaal van 254.000 voertuigen geproduceerd vanaf 1985.

 

autobianchi y10 interieur

Interieur van een Autobianchi Fire

 

Tweede serie 1989-1992

In februari 1989 kwam de tweede serie van de de Autobianchi Y10 op de markt gekenmerkt door lichte maar significante esthetische veranderingen aan het ex- en interieur en belangrijke wijzigingen in de motoren. Alle modellen kregen
nieuwe wieldoppen (behalve dev4WD), witte knipperlichten voor, nieuwe achterlichten en instrumenten met nieuwe graphics. Nieuwe modellen waren de Mia, de Ego, de Avenue en de Marrazzi Certa. Van de oude speciale modellen werd alleen de Fire doorgezet.

 

autobianchi y10 avenue 1992_interieur

Interieur van een Y10 Avenue uit 1992

 

Derde serie 1992-1995

In 1992 kreeg de Y10 een facelift met wijzigingen aan zowel het interieur als het exterieur. De voorkant kreeg een nieuwe compactere grille die meer in lijn lag met de nieuwste Lancia voertuigen. De koplampen werden kleiner en langer en de voorbumpers kregen een nieuw design. De kenmerkende zwarte achterzijde werd gedeeltelijk in de carrosseriekleur mee gespoten en de nieuwe achterlichten waren daarbij een opvallend kenmerk van het nieuwe model. In totaal werden er tussen 1985 en 1992 meer dan 850.000 Y10 exemplaren gebouwd.

 

autobianchi y10 1994

Laatste generatie met deels mee gespoten achterklepAutobianchi modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant