MENU

Onderhoud van de banden van je klassieker

Vrijdag 25 april 2014 om 09:42 door Frank

Dat het belangrijk is dat je banden de juiste hoeveelheid lucht bevatten en dat het handig is als er wat profiel op zit, dat weten de meeste mensen wel. Maar het is om nog veel meer redenen belangrijk om je banden regelmatig te controleren en ze goed te onderhouden. Periodieke controle en goed onderhoud verlengen de levensduur van je banden en daarnaast weet je zeker dat je veilig rond rijdt. Dit geldt uiteraard voor de banden onder elke auto, maar het heet hier nu eenmaal www.klassiekerweb.nl dus wij betrekken dit even op de oudere automobielen.

 

Onlangs werd ik hier zelf mee geconfronteerd toen ik besloot om de Mustang uit de winterstalling te halen en daar voor de pasen mee naar mijn ouders te rijden. Op de heenweg was er nog niets aan de hand behalve dat ik linksvoor een licht bonkend geluid hoorde. Ik checkte automatisch de schokbreker en zag dat die wel wat lekte. Dus die kwam meteen op de lijst om vervangen te worden. Na een heerlijke paasmaaltijd ging ik huiswaarts en toen werd het een ander verhaal. Ik reed net voor de Schiphol tunnel toen het bonken erger werd en net toen ik de tunnel uit kwam, gaf mijn linker voorband de geest. Nu reed ik rustig aan met de Mustang en ik kwam – gelukkig – makkelijk en veilig tot stilstand op de vluchtstrook.

 

te oude band

Foto: Frank Schippers

Goed te zien hoe het metalen karkas er helemaal aan is. Dit zie je nooit bij een goede band die lek raakt door iets scherps maar alleen bij te oude – en dus onveilige – banden.

 

Nou ja, veilig. Niet echt een relaxte plek om te moeten stoppen. Gelukkig zorgde de wegbeheerder ervoor dat de rechterstrook werd afgekruist, wat er overigens niet voor zorgde dat er niemand meer reed. Ongelofelijk om te zien hoe slecht mensen opletten en duidelijk bezig zijn met andere dingen dan auto rijden. Dat valt je wel op als je een kwartiertje op de vangrail moet zitten. De heren van de KLPD waren er vlot bij en de berger liet ook niet lang op zich wachten. Bij de volgende afrit eraf en bij een tankstation veilig de reserveband erop gezet.

 

blank

Foto: Frank Schippers

 

Leeftijd van je band controleren

Maar goed. De band was dus compleet aan flarden en het karkas hing er gewoon uit. Mijn eigen stomme schuld want ik had duidelijk de banden niet goed gecontroleerd. Gelukkig liep het goed af mede door het feit dat ik niet erg hard reed. Zeker als je auto een tijd stil gestaan heeft en je banden er al een tijd op zitten, is het zinvol om de banden goed te controleren op bulten en onregelmatigheden. Overigens staat de datum waarop je banden gemaakt zijn op de zijkant. Dit is bij elke band verplicht middels de zogenaamde DOT (Department of Transportatoin) code.

 

De DOT-code is te vinden op de wang van je autoband. Daar zijn nog een aantal meer markeringen te vinden. Hier kun je zien wat voor soort band het is, welk type band je dus kunt monteren als deze versleten is enn hoe de band het beste presteert. In de zogenaamde DOT-code is productiedatum van de band vermeld. Tot en met 1999 bestaat de DOT-code meestal uit 3 cijfers. Deze cijfers hebben betrekking op de week en het jaar van fabricage; de twee voorlaatste posities geven het weeknummer aan en de laatste positie het laatste cijfer van het jaartal.

 

Bijvoorbeeld:

 

380 = Week 38 van het jaar 1990 of 1980 (als je niet weet of het 1980 of 1990 is dan moet je je sowieso afvragen of het geen tijd is om je banden te vervangen…).

 

174 = Week 17 van het jaar 1984 of 1974

 

Vanaf 2000 wordt de DOT-code in vier cijfers weergegeven, de eerste twee cijfers voor de week en de laatste twee cijfers voor het jaar van fabricage.
Bijvoorbeeld:

 

2801 = Week 28 van het jaar 2001

 

0711 = Week 07 van het jaar 2011

 

Code op banden

Op je banden staan nog meer tekens die een belangrijke betekenis hebben. Dit staat in de volgorde: Breedte van de band, hoogte van de band, velgmaat in inches met daarbij de snelheidscodering van de band en het draagvermogen.

 

bandenmaat codering

Foto: Frank Schippers

 

In het geval van de band op deze Mustang is de breedte 195, de hoogte 75 en de velgmaat 14: P195/75R14 waarbij de letter P de maximale snelheid aangeeft, in dit geval dus 150 km/u.

 

Snelheidssymbool -> Maximum snelheid in km/u


B Symbool -> 50 km/u
E Symbool -> 70 km/u
F Symbool -> 80 km/u
G Symbool -> 90 km/u
J Symbool -> 100 km/u
K Symbool -> 110 km/u
L Symbool -> 120 km/u
M Symbool -> 130 km/u
N Symbool -> 140 km/u
P Symbool -> 150 km/u
Q Symbool -> 160 km/u
R Symbool -> 170 km/u
S Symbool -> 180 km/u
T Symbool -> 190 km/u
H Symbool -> 210 km/u
V Symbool -> 240 km/u
W Symbool -> 270 km/u
Y Symbool -> 300 km/u

 

Uitdroging van je banden

Wanneer je banden wat ouder zijn, kunnen ze uitdrogen. Je ziet dan scheurtjes ontstaan in de wang van de band. In ergere gevallen kun je zelfs het karkas door de band heen gaan zien en dit is absoluut gevaarlijk! Je banden regelmatig inspuiten met een onderhoudsmiddel voorkomt uitdroging.

 

uitgedroogde band

Foto: Frank Schippers

droogtescheurtjes in banden zijn een eerste teken voor vervanging

 

Profiel van je banden

Controleer het profiel van uw banden regelmatig en ontdek wanneer een band vervangen moet worden. Alle banden van personen-, bestel- en vrachtwagens hebben slijtage indicatoren die in het bandenprofiel zijn verwerkt. Deze indicatoren zijn op verschillende plaatsen in de band op de bodem van de profielgroeven aangebracht. Wanneer zichtbaar wordt dat de indicatoren opgaan in het omliggende profiel van de band, is het tijd om deze te vervangen.Wanneer het profiel van je banden slechts op één of twee plaatsen verslijt, kan dat betekenen dat de band niet de juiste spanning heeft.

 

Cuppen of deuken in het profiel duidt op versleten onderdelen.

Het cuppen van banden (ook wel schulpen genoemd) komt het meest voor bij de voorbanden, hoewel achterbanden ook kunnen cuppen. Het kan betekenen dat de wielen niet in balans zijn, of dat er slijtage is aan de wielophanging of stuursysteem.

 

Zaagtand randen zijn een teken van slechte uitlijning.

Hebben de zijkanten van het profiel het uiterlijk van een zaagtand of vogelveer? Dit wordt veroorzaakt door het verkeerd in aanraking komen met het wegdek. De oplossing is aanpassing van de uitlijning. De juiste diepte van het profiel van uw banden is van belang voor de prestaties van de band. Als u bemerkt dat de grip op een natte weg vermindert, kan er te weinig profiel op uw band aanwezig zijn. Als de profieldiepte minder is dan 1,6 millimeter, moet de band vervangen worden.

 

Slijtage in het midden wordt veroorzaakt door te hoge bandenspanning.

Als een band te hard is opgepompt, draagt het midden van de band de zwaarste last en slijt die dus sneller dan de zijkanten. Ongelijkmatige slijtage verkort de levensduur van de band. Controleer de bandenspanning regelmatig. Eenzijdige slijtage kan ook komen door een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem.

 

Slijtage op beide schouders duidt op te lage bandenspanning

Als uw band er zo uitziet, dan zou hij een te lage bandenspanning kunnen hebben. Te lage bandenspanning verkort de levensduur van de band door verhoogde slijtage aan de zijden van het profiel (ook wel schouders genoemd). Het zorgt ook voor extra warmte, die de duurzaamheid beperkt. Tot slot zorgt het ook voor een hoger brandstofverbruik als gevolg van een hogere rolweerstand (zachte banden laten uw motor harder werken). Eenzijdige slijtage kan ook komen door een verkeerde uitlijning of een mechanisch probleem.

 

Controleren van het bandenprofiel

Het loopvlak is het enige deel van de band dat zorgt voor grip op de weg. De profieldiepte van het loopvlak is van kapitaal belang voor de veiligheid. De profieldiepte geeft de staat van de band aan. Rijden met een versleten band verhoogt de kans op een lekke band en aquaplaning, vermindert het rijvermogen in winterse omstandigheden en zorgt voor een langere remweg. Een beperkte profieldiepte in de winter heeft een nadelige invloed op de grip en de controle van het voertuig. Bestuurders die rijden met banden met minder profieldiepte dan de wettelijke limiet, riskeren bovendien een boete.

 

Om de profieldiepte te controleren, moet je goed zicht hebben op de banden.

 • Parkeer het voertuig op een vlakke en regelmatige ondergrond.
 • Zorg dat de handrem aangetrokken is.
 • Draai het stuur 45° naar rechts of naar links om een duidelijk zicht te krijgen op de te inspecteren band.

Vervolgens kun je de profieldiepte en de staat van de band controleren. Schatten is niet voldoende! Meet de profieldiepte met een makkelijk te gebruiken profieldieptemeter. De banden moeten een profieldiepte hebben van minstens 1,6 mm over hun hele omtrek en op het bandgedeelte dat drie vierde van de breedte van de band beslaat. Controleer de profieldiepte steeds op verschillende plaatsen. Alle banden zijn voorzien van slijtage-indicatoren in hun hoofdgroeven. Als het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten is, is de wettelijke limiet bereikt en moet de band worden vervangen. Vraag gerust om advies bij je bandenspecialist.

 

Kapot karkas, levensgevaarlijk!

Wanneer je een keer flink door een kuil gaat of een stoeprand raakt, kan het karkas van je band onherstelbaar beschadigd raken. Het karkas zorgt voor de stevigheid van de band en dat deze onder alle omstandigheden zijn vorm houdt. Wanneer dit karkas beschadigd raakt kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wanneer het karkas van een band beschadigd is, is dit te zien aan de vorm van de band. De band zal een bult of een kuil hebben, dit kan in de wang zitten, maar ook in het loopvlak. Goed controleren dus en bij twijfel vervangen. Je wilt met banden geen risico’s nemen.

 

Overigens kan een kuil in de weg of een obstakel waar je met flinke snelheid overheen rijdt ook zorgen voor een kromme velg. Dit had ik met mijn Mini toen ik door een kuil in het asfalt ging. Uiteraard kun je een nieuwe velg kopen maar er zijn ook specialisten die een velg weer kunnen corrigeren. Een specialistisch werkje maar bij mijn Mini is dat prima gelukt door de mannen van www.velgenexpert.nl.

 

Vergeet het reservewiel niet!

Ik zou hem zelf bijna vergeten, dus is het reservewiel de afsluiter van dit artikel. Je vijfde wiel aan je wagen heeft natuurlijk ook een band. Misschien maar een thuiskomertje, maar als die volledig is uitgedroogd dan is een ritje voldoende om hem kapot te rijden. Toch jammer na de euforie van een reservewiel onder je auto zetten en denken dat je toch nog thuis komt. Ook even checken dus.Ook interessant

Reactie op “Onderhoud van de banden van je klassieker”

 1. blank Kuil Banden says:

  Goed artikel, weinig mensen hebben door hoe belangrijk hun autobanden zijn. Zeker bij oldtimers speelt de leeftijd van de autobanden een rol, na 6 jaar gaat de kans op het krijgen van een klapband omhoog. Doordat de meeste van ons hun klassieker in de winter in de stalling hebben staan, zijn er voor de autobanden nog een aantal tips. Doordat tijdens stilstand de druk op de band op 1 plaats zit, kan deze een vlakke plek krijgen. Dit is niet zichtbaar maar de binnenkant van de band is dan beschadigd. Je kan dit voorkomen door:
  – zorg dat je een set oude banden met velgen hebt die je op de auto kan monteren tijdens stallen.
  – zet een steun onder de auto zodat de wielen van de grond zijn
  – geef de banden iets meer spanning

  Verder is het sowieso verstandig om te zorgen dat je autobanden koel en donker bewaard zijn, bij voorkeur afgeschermd onder de hoes van de auto of met een banden hoes.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*