MENU

Autobianchi

Autobianchi werd in 1955 opgericht om de productie in de fabriek in Desio veilig te stellen. Het kapitaal werd voor een derde deel opgebracht door FIAT, een ander deel door Bianchi en het laatste derde deel door bandenfabrikant Pirelli. Autobianchi was een Italiaans automerk, dat tussen 1955 tot 1996 auto’s bouwde. Autobianchi komt voort uit het Milanese Bianchi en de productie werd eigenlijk overgenomen door Lancia, nadat FIAT het merk zelf al in 1967 had overgenomen. Het merk bouwde een handvol kleine modellen auto’s waarvan de A111 de grootste was. Fiat gebruikte het merk om nieuwe modellen te testen die bij succes hun weg naar de productielijn moesten vinden met een Fiat badge op de motorkap.

 

autobianchi_bianchina

Bianchina

 

Autobianchi werd in 1955 opgericht om de productie in de fabriek in Desio veilig te stellen, en het kapitaal werd voor een derde deel opgebracht door FIAT, een ander deel door Bianchi en het laatste derde deel door bandenfabrikant Pirelli. Bianchi werd overigens al opgericht eind negentiende eeuw door Eduardo Bianchi. De eerste auto van Autobianchi werd naar hem vernoemd en was de Bianchina.

 

autobianchi a112 1984

span style=”font-size:12px;”>Een A112 uit 1984

 

Het bekendste model was zonder twijfel de A112. Dit was een voorwiel aangedreven supermini die direct populair werd in de Italiaanse racerij. In de jaren zeventig stopte Autobianchi met de productie van de Primula en de A111 en bleef alleen de A112 over die vervolgens als een Lancia werd verkocht (behalve in Frankrijk).

 

Autobianchi Raduno Lucca

Autobianchi modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant