MENU

Mitsubishi Lancer

De Mitsubishi Lancer werd sinds 1973 geproduceerd door de Japanse autobouwer en is een van de langst lopende modellen van Mitsubishi met inmiddels meer dan zes miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. In 2017 eindigde de productie van het model na 8 generaties met uitzondering van China en Taiwan.

 

mitsubishi lancer

Foto: mitsubishi-motors.nl

Mitsubishi Lancer

 

Het design van de Lancer is erop gericht om de auto zo aerodynamisch mogelijk te maken. Hiertoe heeft hij een lange ‘aero’-neus waardoor de auto een bijzonder lage luchtweerstand heeft. Ook heeft de auto een zogeheten ‘tumblehome’, een versmalling in het bovenste deel van de carrosserie voor extra stabiliteit, en is de carrosserie gewelfd aan de onderzijde. De auto is voorzien van een zelfdragende carrosserie voor meer stijfheid. In 1973 is het de eerste auto die door het US Environment Protection Agency wordt gecertificeerd vanwege zijn lage emissiewaarden.

 

Eerste generatie Mitsubishi Lancer (A40)

De eerste Lancer werd gelanceerd in februari 1973. Het model diende om het gat tussen de Minica kei-auto en de grotere Galant te vullen. Het sportieve 1600 GSR-model begon de lange en succesvolle rallygeschiedenis van de Lancer en won twee keer de Safari Rally en vier keer de Southern Cross Rally.

 

Er waren vier carrosserievarianten, twee- en vierdeurs sedans, een tweedeurs hardtop coupé en een langlopende vijfdeurs stationwagen. De laatste werd gebouwd totdat deze werd vervangen door de voorwielaangedreven Lancer/Mirage Van in maart 1984. De viercilinder motor was leverbaar als een 1,2 liter, 1,4 liter en 1,6 liter.

 

Het model werd onder verschillende namen op de markt gebracht: Dodge Colt in de Verenigde Staten, Plymouth Colt in Canada, Dodge Lancer in sommige Latijns-Amerikaanse landen, Chrysler Valiant Lancer in Australië en Colt Lancer in sommige Europese markten.

 

Met zijn solide, lichtgewicht carrosserie werd de Lancer al snel een sensatie in de rally’s waar hij wereldwijd aan deelnam. In 1974 won de Lancer gelijk tijdens zijn debuut in de Safari Rally en daarna boekte de Lancer overwinning op overwinning.

 

mitsubishi lancer rally

Foto: mitsubishi-motors.nl

Mitsubishi Lancer in actie tijdens een rally
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant