MENU

Mitsubishi Starion

De Mitsubishi Starion was een sportwagen van het Japanse automerk en werd gebouwd van 1982 tot 1990. De Starion was het vierde sportmodel van Mitsubishi Motors, na de Galant GTO, Galant FTO en de Lancer Celeste.

 

Mitsubishi Starion

Foto: mitsubishi-motors.nl

Mitsubishi Starion

 

Het model werd in Noord-Amerika verkocht onder de merknamen Chrysler, Dodge en Plymouth met de modelnaam Conquest. De Starion wordt beschouwd als een van de voorlopers van de moderne turbocharged sportwagens.

 

Het model werd gelanceerd in mei 1982, de Starion was wigvormig ontworpen met een schuine neus en korte ducktail verhoudingen. Styling-elementen die de nadruk legden op het bijzondere uiterlijk van het model, waren onder meer een oversized integrale voorbumper, brede middenstijlen en de het gestroomlijnde oppervlak als gevolg van het gebruik van grote volle deuren.

 

mitsubishi starion dashboard

Dashboard Mitsubishi Starion

 

De Starion kreeg een 2.0 liter turbomotor onder de motorkap. De zorgvuldige aandacht voor veiligheid en rijcomfort bij hogere snelheden is terug te zien in de specificaties van het model, waaronder geventileerde schijfremmen rondom en veerpoot-onafhankelijke achterwielophanging.

 

In juni 1983 kreeg het model een 175 pk sterk turbomodel met intercooler, gevolgd door een versie met een 200 pk krachtbron in juni 1984 toegevoegd. Nog een model kreeg een wide body met uitgeklopte wielkasten voor de Amerikaanse markt werd in februari 1987. De Starion behaalde opmerkelijke resultaten in endurance-races en rally’s, en er werd zelfs een 4WD-prototype gebouwd en getest.

 

Mitsubishi Starion TurboGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant