MENU

Mitsubishi Pajero

De Mitsubishi Pajero is een Sports Utility Vehicle (SUV) van de Japanse Mitsubishi Motors Corporation die werd gebouwd van 1982 tot 1991. De naam ‘Pajero’ werd afgeleid van de naam van de pampakat maar omdat ‘Pajero’ in het Spaans ‘rukker’ betekent, werd het model ook uitgebracht onder de naam Montero en Shogun.

 

mitsubishi pajero

Foto: mitsubishi-motors.nl

Mitsubishi Pajero

 

Een prototype, de Pajero I, werd al in 1973 getoond op de Autosalon van Tokio. In 1978 volgde Mitsubishi met een tweede prototype, de Pajero II. Mitsubishi werkte hiermee aan een auto die naast een terreinwagen ook nog een recreatieve functie kon vervullen.

 

In Japan groeide de vraag naar 4WD-auto’s, want mensen gebruiken deze steeds vaker voor vrije tijd en privégebruik. Daarom ontwikkelde Mitsubishi een eigen 4WD-technologie. Het resultaat was de Pajero 4WD. Het was de pionier voor een nieuwe generatie SUV’s, die de klant verfijnde rijeigenschappen bood voor een betaalbare prijs.

 

De Pajero werd uitstekend ontvangen op de Tokyo Motor Show van 1979 en in 1982 rolden zowel uitvoeringen van de band met een metalen dak als met een canvas dak. In 1983 werd ook een versie met lange wielbasis aan de modellenlijn toegevoegd. In 1985 volgde een uitvoering met automaat en in 1988 verschenen ook Pajero’s met een V6 benzine- en dieselmotor.

 

De Pajero: Parijs-Dakar recordhouder

De Pajero beschikt over uitstekende rijeigenschappen in het ruwe terrein, maar rijdt tegelijk even soepel als een personenauto. Het model had standaard niet-permanente vierwielaandrijving. Bij zijn eerste deelname aan de Rally Parijs-Dakar in 1983 schrijft de auto deze monsterrally in zijn klasse direct op zijn naam. In 1985 wint de Pajero het algemeen klassement en tot 2009 zal het model over een periode van 25 jaar in totaal 12 keer weten te winnen.

 

 

Eerste serie van de Mitsubishi Pajero

In oktober 1981 debuteerde de Pajero op de Autosalon van Tokio en in mei 1982 kwam het model op de markt. De Pajero was leverbaar als driedeurs model op een korte wielbasis en als vijfdeurs op een lange wielbasis. Er waren drie motoren voorhanden:

  • 2,4 l 4-in-lijnmotor van 110 pk
  • 3,0 l V6 met brandstofinjectie van 139 pk
  • 2,5 l I4 diesel van 83 pk of 70 pk met intercooler

Tweede serie: 1992 – 2000

De Pajero werd opnieuw ontworpen in 1992 waarbij alles werd verbeterd en krachtiger motoren beschikbaar kwamen. In 1996 was er een beperkte face-lift en werden enkele grotere motoren verkrijgbaar. Het model was nu ook leverbaar met een 3,5 liter V6 van 205 pk en een 2,8 liter turbodiesel met 123 pk.

 

Vanaf 1992 introduceerde Mitsubishi de Super Select vierwielaandrijving (SS4) die de motorkracht variabel over de voor- en achteras kon verdelen zonder dat het voertuig eerst stil hoefde te staan. Via dit systeem kon ook gekozen worden tussen achterwiel- en vierwielaandrijving tot snelheden van 100 km/u. Tevens werd de Pajero met een antiblokkeersysteem uitgerust.

 

Foto: mitsubishi-motors.nl

 

De Pajero werd tot 1991 gebouwd door Mitsubishi. Daarna bouwde Hyundai tot 2003 de Pajero in licentie onder de merknaam Galloper.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant