Lotus Esprit S2

In 1978 kreeg de Esprit een reeks verbeteringen in de vorm van de S2. De meest opvallende van deze veranderingen zijn de luchtaanvoerkanalen achter de achterste zijruit, achterlichten van de Rover SD1 en een geïntegreerde voorspoiler. De S2 Esprit kreeg daarnaast ook speciaal ontworpen voor Lotus ontworpen 14-inch Speedline lichtmetalen wielen. Ook werd de accu verplaatst en kreeg de S2 een nieuw instrumentenpaneel met verschillende stijlen van schakelaars op het dashboard.

 

Lotus Esprit S2 John Player Special

Lotus Esprit S2 John Player Special.

 

Lotus Esprit John Player Special

Tijdens de S2 periode werden er ook special editions gebouwd om overwinningen van Lotus te vieren. Een bekende versie is dee zwart/gouden John Player Special (JPS) Esprits waarvan een aanr schatting 149 zijn gebouwd.

 

Lotus Esprit S2 interior

Interieur van de Lotus Esprit S2.

 

Van de S2 werd ook nog een S2.2 variant gebouwd in mei 1980, bijna identiek aan de S2 , maar met een 2,2 liter motor. Deze S2.2 kreeg ook een gegalvaniseerd chassis en zijn uiterst zeldzaam. Volgens Lotus zichzelf zijn er slechts 88 van gebouwd in dertien maanden tijd.

 

Lotus Esprit John Player Special.

 

Lotus Esprit Essex Turbo

In 1980 kwam ook de eerste turboversie van de Esprit op de markt. Aanvankelijk was dit een special edition model in de sponsorkleuren blauw, rood en chroom van Essex Petroleum en werd daarom ook wel de ‘Essex Esprit’ genoemd. Deze turbo motor leverde 210 PK waarmee de auto in 6,1 seconden op de 100 zat en een topsnelheid haalde van 240 km/u. Van deze Essex versie werden er slechts 45 gebouwd gevolgd door zelfde type model maar dan niet langer in de Essex kleurstelling. In de James Bond film ‘for your eyes only’ komt de Essex versie ook nog voorbij in het wit en in het koper.

 

Lotus Esprit S2 Essex

Special Edition Lotus Esprit S2 Essex.

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant