Lotus Esprit S4

In 1987 kwam de vierde generatie van de Esprit uit, deze versie had rondere vormen en het design kwam van de hand van ontwerper Julian Thompson die later oa. de Range Rover Evoque zou ontwerpen. Deze Esprit kreeg onder andere Kevlar componenten voor meer stijfheid van de body en was het eerste model met stuurbekrachtiging. De auto’s behielden hun Type 910 215 PK sterke motoren maar haalden inmiddels ruim 240 km/u en gingen in 5,5 seconden naar de 100. Ook het interieur werd onder handen genomen en ruimer gemaakt. De sterk verbeterde zit vergrootte de rijbeleving en het fysieke contact met de auto waardoor men deze met groot vertrouwen kon besturen. De Esprit S4 voelde ook lichter aan en was zeer responsief op het gaspedaal met een voorspelbaar weggedrag voor een sportauto met middenmotor. De S4 was de laatste Esprit die onder toezicht van General Motors werd ontwikkeld.

 

Lotus S4 Turbo

Lotus Esprit S4 Turbo.

 

In 1989 kreeg de Esprit een elektronische brandstofinjectie systeem van General Motors en een water-lucht intercooler, de Chargecooler genoemd door Lotus. Deze inline-vier cilinder motor stond bekend als het type 910S en leverde 264 PK tot zelfs 280 PK met overboost. Deze Esprit sprintte in 4,7 seconden naar de 100 en haalde ruim 260 km/u.

 

Lotus Esprit Sport 300

De Esprit was een populaire en succesvolle toevoeging aan de Amerikaanse IMSA Bridgestone Supercar Championship en als gevolg Lotus produceerde Lotus de X180R met 300 PK. Voor Europa kwam deze versie, met wat aanpassingen, op de markt als de Sport 300.

 

Lotus Esprit Sport 300

Lotus Esprit Sport 300.

 

De Esprit speelde een rol in de film Pretty Woman nadat Ferrari en Porsche het aanbod voor hun auto’s hadden geweigerd omdat ze zich niet wilden associeren met tippelende prostituees. Lotus had hier geen moeite mee en leverde een Silver 1.989,5 Esprit SE. De verkoop van de Lotus Esprit verdrievoudigde in 1990 en 1991. De Esprit was ook te zien in Basic Instinct, The Rookie, Taking Care of Business en If Looks Could Kill/Teen Agent, evenals de kortstondige tv-serie The Highwayman. Als gevolg van de voortdurende doorontwikkeling van het model vanaf 1976 was het met deze vierde versie inmiddels een betrouwbare en degelijk gebouwde ras-sportwagen geworden, die gezien de verkoopprijzen, zeer ondergewaardeerd is.

 

Lotus Esprit Sport 300.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant