MENU

Lotus Cortina

Lotus Cortina is de algemeen gebruikte term voor de Ford Cortina Lotus. Dit was een high-performance auto die in samenwerking met Lotus Cars door Ford werd geproduceerd in Engeland tussen 1963 en 1970. De originele versie, die was gebaseerd op de Ford Cortina Mark 1, kreeg van Ford eerst de naam “Consul Cortina by Lotus”, maar dit werd uiteindelijk “Cortina by Lotus”. De Mark 2 is gebaseerd op de Ford Cortina Mark 2 en werd op de markt gebracht door Ford als de “Cortina Lotus”.

 

Lotus Cortina

Lotus Cortina met de herkenbare groene striping aan de zijkant

 

De Ford Cortina Mk1 werd in september 1962 in twee modellen uitgebracht namelijk als standaard en als luxe model verkrijgbaar in twee- of vierdeursuitvoering. Het model was gemaakt voor de Engelse markt maar was ook op de exportmarkt verkrijgbaar. Zeer kenmerkend waren de aflopende zijstrepen en de bekende Y vorm in de ronde achterlichten. De auto werd een van Fords meest succesvolle modellen ooit.

 

Lotus Cortina achterzijde

Achterzijde met de unieke achterlichten

 

Met de Cortina probeerde Ford voort te borduren op de bewezen succesvolle formule van zijn voorganger de Ford Anglia 105E. Ook de Cortina kreeg een bovenliggende nokkenas, 4 versnellingsbak en Mc Pherson ophanging. Tot 1963 waren de modellen nog voorzien van de 1198cc motor uit de Anglia 105E maar men kon echter ook al beschikken over een 1498cc motor.

 

In 1963 kwam de 1500 Super uit, welke herkenbaar was aan de chroomstrepen aan de zijkant. Ook was daar de Cortina GT met de 1,5 liter motor en de stationwagen versie met een 1,2 liter deluxe en 1,5 liter super uitvoering. Kenmerken bij dit laatste model waren de nephouten panelen op de zijkant en achterdeur. Als laatste in de serie was daar de door Colin Chapman opgevoerde sportieve Lotus Cortina.

 

In de jaren die volgden werden er de nodige verbeteringen aan het model aangebracht. Uiteindelijk kwam in 1966 de grootste wijziging. Met meer dan 1 miljoen verkochte Mk1’s werd de Cortina Mk2 geïntroduceerd als opvolger. Deze auto had nog wel hetzelfde chassis maar was voor het overige een geheel andere constructie. Motorisch waren er ook veranderingen in de vorm van nieuwe crosflow motoren met 1,3 liter en 1,6 liter cilinderinhoud met meer vermogen. Deze Mk2 werd geleverd tot begin 1970. Nadat ook van het Mk2 model meer dan 1 miljoen stuks waren geproduceerd, kwam Ford met de nieuwe Cortina Mk3.

 

De Cortina Mk3 werd tot de introductie van de Ford Sierra in 1983 geproduceerd. De type uitrusting in die tijd werd bij Ford gekenmerkt door de wildste soorten aanduidingen zoals de L, de XL, XLR, GT, GTS, GTX, GTXLR en GTXLS. Tevens besloot Ford gedurende de productie van de Cortina Mk3 serie alle Britse modellen te verminderen ten gunste van de bijna identieke in het Duitse Keulen geproduceerde Ford Taunus.

 

Vanaf 1962 tot 1974 werd de Ford Cortina ook geassembleerd in de Nederlandse Ford-fabriek, Amsterdam Assembly. Deze fabriek exporteerde ook Cortina’s naar het Verenigd Koninkrijk vanwege de grote vraag.

 

Lotus Cortina interieur

Interieur van de Lotus Cortina
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant