MENU

Lotus Europa

De Lotus Europa is een tweedeurs GT coupé met een middenmotor en werd gebouwd tussen 1966 en 1975. De originele Europa gebruikte Lotus oprichter Colin Chapman’s minimalistische stalen chassis dat voor het eerst werd gebruikt in de Lotus Elan. Dit werd gecombineerd met een glasvezel body. De Europa is gebaseerd op een ontwerp schets van Ron Hickman die hoopte een opdracht van Ford te winnen voor het ontwerp van een Le Mans racewagen in de vroege jaren zestig. Deze opdracht werd niet gewonnen en de uiteindelijke auto zou de Ford GT40 worden.

 

Maar Lotus ging zelfstandig verder met het project op eigen titel. De eerste versie van het model werd gelanceerd in 1966 en werd aangedreven door een aangepaste Renault 1.4-liter viercilinder lijnmotor met 82 PK en gekoppeld. Deze Series 1 had een zeer goede handling door de middenmotor en haalde een topsnelheid van zo’n 190 km/u. De sprint naar de 100 km/u ging in 9,3 seconden. Dit was behoorlijk rap voor die tijd.

 

Het ontwerp van de Europa was eigenlijk niet te vergelijken met modellen van de concurrentie. Het model had vaste zijruiten en stoelen, geen deurgrepen en een aluminium dashboard. Daarnaast had het een stalen chassis gecombineerd met een lichtgewicht glasvezel body dat het model veel stijfheid gaf. Van de series I werden slechts 296 exemplaren gebouwd, wat dit een behoorlijk zeldzaam model maakt. De Type 47 Europa raceauto.

 

Lotus Europa 1966

Lotus Europa uit 1966

 

Lotus Europa Series 2

De Series 2 kwam in 1968 op de markt en dit model had onder andere elektrische ramen en een mooier interieur met een gepolijst houten dashboard. Versies van deze generatie werden speciaal gemaakt voor de VS en moesten voldoen aan strenge veiligheidseisen van de overheid. In 1971 lanceerde Lotus de Europa Type 74 Twin Cam. Aangedreven door een Lotus-Ford twin cam motor produceerde deze versie 105 PK. In totaal werden hier 1580 exemplaren van gebouwd voordat het model werd vervangen door de Europa Special. Deze nieuwere versie kreeg opnieuw een krachtigere motor samen met een aantal andere verbeteringen. In 1975 werd de productie van de verouderde Lotus Europa stopgezet, er waren toen zo’n 9.300 exemplaren gebouwd.

 

Lotus Europa 1966 interieur

Interieur van de Lotus Europa

 

Lotus Europa 1966

Lotus Europa uit 1966

 

Lotus Europe 1973

Foto: www.klassiekerweb.nl

Tweede serie uit 1973

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant