MENU

Lotus Excel

De Type 89 Lotus Excel werd gebouwd tussen 1982 en 1992. Deze Lotus had achterwiel aandrijving en de 160 PK sterke motor lag voorin. Het ontwerp was gebaseerd op de Lotus Eclat welke weer een afgeleide was van de Lotus Elite II.

 

Lotus Excel

Lotus Excel

 

Het Japanse Toyota had Lotus om hulp gevraagd bij werk aan de Supra. In deze periode had Toyota een groot belang in Lotus genomen. Uiteindelijk stapte Toyota helemaal uit Lotus toen dit werd overgenomen door General Motors. Tijdens de intensieve Lotus en Toyota relatie gebruikte Lotus veel mechanische componenten van Toyota voor hun auto’s. Het oorspronkelijke model – de Eclat Excel – gebruikte de W58 handgeschakelde transmissie, aandrijfassen, differentieel, 14×7 in lichtmetalen wielen, en deurklinken van de Supra Mk II, die werd gebouwd tussen 1982 en 1986.

 

Lotus Excel rear

Lotus Excel achterzijde

 

Lotus Excel upgrades

Het model kreeg twee grote upgrades tijdens zijn productiejaren. De SE met een 180 PK sterke motor kwam op de markt in oktober 1985. Deze eerste upgrade had ook andere bumpers, nieuwe vleugel en een ander interieur, waaronder een nieuwe dashboard. In oktober 1986 kreeg de Excel ook een versie met automatische versnellingsbak: de SA.

 

Lotus Excel interieur

Interieur van de Lotus Excel

 

Volgens Lotus werd er slechts één Excel gebouwd naar de VS specificaties. Door de hoge emissie-eisen in de VS kwam de Excel daar nooit op de markt. Bovendien ging de verkoop in Europa ook niet goed wat de kansen op succes in de VS ook verkleinde.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant