MENU

Honda

Honda Giken Kogyo Kabushiki is een Japanse fabrikant van auto’s, motorfietsen, en scooters. Daarnaast produceert dit Japanse merk ook ATV’s, elektrische generatoren, watersportmachines, elektrisch tuingereedschap en -machines en is het merk al vele jaren actief met een robotonderzoeksprogramma.

 

Geschiedenis van Honda

Soichiro Honda was een “self made man”, hij had zichzelf zelfs tandheelkunde aangeleerd. Hij begon in de jaren ’30 bij een werkplaats om later een eigen fabriek te beginnen in cilinder-ringen. Deze fabriek verkocht hij aan Toyota om vervolgens in 1948 wederom een eigen bedrijf te starten dat zich aanvankelijk toelegde op de productie van motorfietsen.

 

Spirit Of Challenge: The Honda History

 

Wanneer Honda in 1963 begint met de productie van auto’s, is het merk ook al aanwezig op de Nederlandse markt. De eerste auto’s van Honda waren de S500 sportwagen en de T360 pick-up truck. De Honda S500 was een stijlvolle cabriolet met een sportief karakter. Honda maakte kwistig gebruik van haar inmiddels opgedane ervaring uit de motorfietsindustrie: de motor die de S500 aandreef, was dan ook een doorontwikkeling van een motorfietsblok. Het 531cc motortje leverde standaard 32 kW/44 pk maar kon worden getuned tot 100 pk. Het was een hoogtoerige motor die maar liefst 9.500 toeren per minuut kon draaien, met een maximum van 11.000 toeren per minuut. Dit gaf het sportieve model een topsnelheid van 129 km/u. Ook de T360 pick-up truck werd aangedreven door een doorontwikkeld motorblok van een motorfiets, maar dit blok leverde slechts 30 pk.

 

Honda S500 uit 1965

Foto: honda.com

Honda S500 uit 1965

 

Drie jaar na de introductie van de S500 stond zijn opvolger, de S800 klaar. Hij volgde het zelfde concept als de S500 maar de S800 was naast als cabriolet ook leverbaar als coupé. De motor had een cilinderinhoud van 791 cc waaruit Honda maarliefst 52 kW/70 pk wist te peuteren, een enorme prestatie voor die tijd. Dat bracht de topsnelheid van de auto op 160 km/u. Een jaar na de S800 kwam het merk met de N360, een auto die ook in Nederland populair werd. De kleine, voorwielaangedreven N360 was een auto uit de “Kei” serie, Honda’s benaming voor de serie van haar kleinste modellen. Ook in Japan werd het een regelrechte bestseller: van 1967 tot en met 1970 werd het de best verkochte auto in aldaar. Een iets aangepaste N360, de N600 werd Honda’s eerste auto in de Verenigde Staten, het werd geen succes.

 

Honda T360 Pickup

Foto: 韋駄天狗

Honda TR360 pickup uit 1965

 

In 1972 zette Honda zichzelf definitief op de kaart met de introductie van de Civic, een model dat op de dag van vandaag (met name in Amerika) nog steeds uitermate populair is. De Civic werd ontworpen als wereldauto maar met de wensen van de Amerikaanse markt in gedachten en dat werkte want de Civic werd (en is nog steeds) mateloos populair in de VS. In vier jaar tijd wist Honda een miljoen Civics te produceren. Dankzij het succes van de Civic was Honda in staat om uit te breiden, waarbij het Japanse merk zich eind jaren ’70 met name richtte op de Amerikaanse markt. De eerste Accord (nog een model dat vandaag de dag nog bestaat) kwam in 1976. Het was een tweedeurscoupé met een vermogen van 50 kW/68 pk. Honda kwam er al snel achter dat de Amerikanen behoefte hadden aan grotere wagens en dus volgde een jaar later de sedanvariant met 53 kW/72 pk. Voor de coupé introduceerde Honda in 1978 airconditioning. In dat zelfde jaar kwam er wederom een model dat met name was bestemd voor de Amerikaanse markt: de Prelude. De Japanse concurrentie had de Amerikaanse markt massaal ontdekt en bombardeerden de consument met (met name) coupés: Nissan, Isuzu, Mitsubishi en Mazda hadden allen een rappe coupé in huis. Honda’s Accord was meer gericht op luxe en dus bracht de Prelude soelaas. Eind jaren ’70 was Honda’s naam definitief gevestigd in de Verenigde Staten.

 

In de jaren ’80 wilde Honda ook buiten de VS gaan groeien. Zo kwam er voor de Japanse en Europese markt de City, een heel kleine stadsauto. Intussen bereikte de productie van de Accord de mijlpaal van 1 miljoen stuks en bereikte de productie van de Civic in 1987 zelfs de mijlpaal van 5 miljoen stuks. In 1985 kwam de Legend, Honda’s eerste model in het topsegment. Ook de Legend is tegenwoordig nog springlevend, al laat zij populariteit in Europa te wensen over. Dit heeft overigens niets te maken met de kwaliteit van de auto, de Legend is alom gerespecteerd maar stuit in Europa op de haast onverzettelijke positie van enkele (Duitse) merken zoals Audi, BMW en Mercedes-Benz. In Amerika is de Legend echter een hit. Dat Honda Amerika het zo goed deed, bleef ook in Japan niet onopgemerkt: in 1988 haalden de Japanners de Amerikaanse Accord coupé terug naar eigen land.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant