MENU

Honda Civic

De Honda Civic werd geïntroduceerd in juli 1972 als een tweedeurs model dat al snel werd gevolgd door een drie-deurs hatchback in september van datzelfde jaar. Met de dwarse motorsteun van zijn 1169 cc motor en voorwielaandrijving, zoals de Britse Mini, had de auto voldoende binnenruimte ondanks de compacte afmetingen. De Civic volgde de N600/Z600 op.

 

Vroege modellen van de Civic waren redelijk basic uitgerust maar naarmate de jaren verstreken, groeide het model uit tot een veel meer upscale auto met opties zoals airconditioning, centrale deurvergrendeling, elektrische ramen, lederen bekleding en een zes-versnellingsbak. Ook onder de motorkap verschoof reputatie van zuinig naar meer prestatiegericht en sportief.
 

honda civic eerste generatie

Eerste generatie Honda Civic.

 

De eerste generatie (1972-1979)

De eerste generatie Honda Civic had de grootte van een Mini met een kleine en zuinige 1,1 litermotor die 52 PK leverde. In Nederland was deze eerste versie van de Civic nog geen succesverhaal en de verkoopaantallen bleven beperkt. Door de oliecrisis was er een behoefte aan zuinige auto’s. In 1976 kwam er naast de driedeurs Civic nog een ander model bij in de vorm van de Honda Accord.

 

Honda Civic 1300S 1983

Honda Civic 1300S uit 1983.

 

De tweede generatie (1979-1983)

De tweede generatie van de Civic was de eerste vijfdeurs hatchback en was kreeg een 1,5 liter 4-cilindermotor die 70 PK leverde. Met de CVCC-krachtbron zette Honda een trend op het gebied van milieu en voldeed aan de strenge Clean Air Act in de VS. Deze motor was zeer betrouwbaar en stelde voor lange tijd de norm. het zorgde ervoor dat Honda wereldwijd het imago had als innovatieve motorenproducent. Deze generatie was ook de eerste met een vijfversnellingsbak in productieauto’s. De automaat-versie heette Hondamatic welke ook in de latere Accord en Prelude werd geleverd. Met deze auto brak Honda in 1980 definitief door en het model werd een bestseller, die leverbaar was als driedeurs, vijfdeurs en stationwagon. Wereldwijd had Honda in 1983 al drie miljoen exemplaren van deze Civic geproduceerd.

 

Honda Civic 1984

Honda Civic uit 1984.

 

De derde generatie (1983-1987)

In 1983 lanceerde Honda de derde generatie Civics in vier verschillende uitvoeringen:: een sedan, een hatchback, een station wagon (de Civic Shuttle) en een coupé, genaamd de Honda CRX, die nu vooral nog door jongeren wordt gereden. Honda bleef vernieuwen en was de tijd ver vooruit met modellen die voorzien waren luxe opties zoals airconditioning, AM/FM cassetterecorders en zonnedaken.

 

Honda Civic Shuttle 1986

Honda Civic Shuttle uit 1986.

 

Honda Civic 1990

Honda Civic uit 1990.

 

De vierde generatie (1987-1991)

De verkoopaantallen van de Civic bleven stijgen en vanaf 1987 begon de Honda Civic echt veel liefhebbers aan te trekken. Met de nieuwe vierde generatie van het model werd er wereldwijd beter verkocht dan met de eerste en tweede generatie. Deze generatie was de eerste met het bekende DOHC-systeem. Dit is een systeem waarbij de kleppen directer bediend worden en vlugger openen en sluiten daardoor een hoger toerental kan bereiken gecombineerd met een technische aanpassing waardoor een grotere luchtstroom zorgt voor meer vermogen. Een tweede revolutionair system was het VTEC-systeem. Ook de vierde generatie kwam in dezelfde vier uitvoeringen als de derde generatie.

 

Honda Civic 1992

Honda Civic uit 1992.

 

De vijfde generatie (1991-1995)

In 1991 kwam Honda met een ontwerp van de nieuwe Civic en met dit model hield het succes van de Civic aan. Dankzij de flexibiliteit van de makkelijk te vervangen onderdelen en de vele accessoires die voor deze auto beschikbaar waren, werd het model geliefd onder een grote doelgroep. Daarnaast bleek het na vijf generaties nog altijd een betrouwbare auto. De vijfde generatie van het model Civic bleef echter niet lang in productie. De motoren werden wel krachtiger met onder andere een 1.6 ESI SOHC met 125 PK en een VTEC-systeem en een 1.6 VTI DOHC met 160 PK, deze VTI-versie had ook een VTEC-systeem.

 

Honda Civic CX 1994 dashboard

Dashboard van de Honda Civic uit 1994.

 

1972 Honda Civic - Exterior - 2012 Paris Auto Show - 2012 Mondial de L'Automobile

Eerste generatie Civic op de Autoshow van Parijs in 2012.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant