MENU

Honda Prelude

De Honda Prelude was een sportieve coupé die werd gebouwd van 1978 tot 2001. De twee-deurs coupe was afgeleid van de Honda Accord en werd in vijf opvolgende generaties geproduceerd. De naam Prelude was oorspronkelijk een handelsnaam van Toyota, maar werd aan Honda gegeven voor gebruik. Grote concurrenten waren onder meer de Toyota Celica, de Nissan Silvia en de Mitsubishi Eclipse. De Prelude werd in 2001 gestaakt na de introductie van de Honda Integra DC5.

 

Honda Prelude

Honda Prelude.

 

1978 Honda Prelude Commercial
van de Prelude uit Japan (1978).

 

Eerst generatie Honda Prelude

Op 24 november 1978 werd de Prelude gelanceerd. In Japan was het model alleen verkrijgbaar via het nieuw opgerichte dealerkanaal Honda Verno. Het chassis van het model was helemaal nieuw en ontwikkeld door hoofdingenieur Hiroshi Kizawa speciaal voor de sportieve Prelude. Het model had een heel laag en breed profiel. De wielbasis was 2.320 mm, en was 60 mm korter dan die van de Accord. Honda volgde de succesvolle introductie van de Toyota Celica die op zijn beurt was gebaseerd op de pony car van Ford in de vorm van de Mustang. Een kleine auto als de Honda Accord een sterkere motor geven en vervolgens de carrosserie een kleine achterbak geven en een lang gerekte voorkant.

 

honda prelude 1978 interieur

Interieur van de eerste generatie Prelude.

 

De Prelude was de eerste Honda waar standaard een elektrisch dakraam werd meegeleverd wat toch wel een van de herkenbare punten van dit model werd. Bij de introductie kreeg het model goede kritieken zowel over het ontwerp als over de prestaties. De standaard 1,6 liter viercilinder lijnmotor leverde 80 PK. Een bedrijf in Californië leverde ook een cabriolet-model genaamd “Solaire” waarvan er minder dan werden gemaakt.

 

prelude tweede generatie

Tweede generatie Prelude.

 

Tweede Honda generatie

De tweede generatie Prelude werd kwam op 25 november 1982 op de markt in Japen en wereldwijd in 1983. Dee Prelude werd op een nieuw platform gebouwd met een nieuwe 110PK sterke motor. Vanaf 1986 was in Europa ook een 137 PK sterke motor leverbaar en op de thuismarkt zelfs met 160 PK. Dit was de eerste generatie van de Prelude met pop-up koplampen, waardoor het model een meer aërodynamische voorzijde kreeg. Het openen van de koplampen bij hogere snelheden zorgde voor aanzienlijk meer weerstand. Het 1983 model was herkenbaar door zijn standaard gelakte stalen wielen met heldere sierringe. De 1984 tot 1987 basismodellen hadden Civic-stijl wieldoppen.

 

honda prelude tweede generatie achterzijde

 

Met de komst van de de 2-liter 12-kleppen DOHC motor wer het ontwerp van de motorkap wat gewijzigd, aangezien de grotere motor niet zou passen onder de oorspronkelijke kap. De Europese versie zag ook lichte wijzigingen aan de achterlichten en de kreeg nieuwe voor-en achterbumpers die werden meegespoten. Vanwege het relatief lage gewicht van de auto en een hoog vermogen van 160 PK, was de auto behoorlijk sportief en wendbaar in vergelijking met zijn concurrenten.

 

Derde generatie Honda Prelude

Op 9 april 1987 werd de derde generatie Prelude uitgebracht op de Japanse binnenlandse markt en later dat jaar onder andere in Europa. Met doorontwikkelde styling waar ook stijlelementen van de latere Honda NSX in zaten. De derde generatie Prelude werd uitsluitend aangedreven door varianten van de Honda B20A motor.

 

prelude uit 1988

Derde generatie Prelude uit 1988.

 

Vierde generatie Prelude

In 1992 kwam de vierde generatie van het model op de markt. De auto had een gewichtsverdeling van 58% voor en 42% achter en vierwiel besturing. Dit model betekende het einde voor de pop-up koplampen. Het ontwerp werd daarnaast meer afgerond en vrij hoog in vergelijking met de vierkant hoofdlijn van het eerdere model. De voorkant van de auto werd breder met vaste koplampen. Het glazen dak maakte plaats voor een stalen schuifdak. Alle VTEC & SE modellen kregen een lederen interieur. In Japan was er ook een in-dash televisiescherm beschikbaar als optie.

 

vierde generatie prelude 1992

Honda Prelude uit 1992.

 

prelude 1992 dashboard

Dashboard van een 1992 Prelude.

 

1st Gen 1982 Honda Prelude - Walkaround and Interior

Prelude uit 1982


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant