MENU

Moderne turbo met een klassieke Honda S600 er aan vast

Zondag 21 mei 2017 om 00:03 door Frank

We hebben het hier wel eens vaker gehad over het omgaan met oldtimers. Is het altijd gewenst om een oldtimer te restaureren of laat je hem ‘as is’ met hier en daar wellicht wat gebreken? Ben je misschien bij je zoektocht naar jouw favoriete oldtimer juist op zoek naar een klassieker die in perfect staat is of kies je voor een project waar je zelf nog de nodige uren in gaat steken? Reviseren, overspuiten, onderdelen zoeken – en moeten die dan allemaal origineel zijn of kies je dan voor modernere oplossingen omdat die het rijcomfort of de duurzaamheid ten goede komen? En wat doet het voor de waarde als je restaureert waarbij je al dan niet voor originele onderdelen kiest?

 

turbo met honda S600 er aan vast

 

Er is ook nog een ander type liefhebber die wat minder bezig is met het origineel houden van zijn klassieker. Even voorstellen: Jesus 1. Een Honda S600 van 1100 kilo met enorm blok en daar bovenop geschroefd een 88mm turbo waarmee er 1200PK (origineel nog geen 60 PK) uit geperst kan worden en dat doet de eigenaar dan ook regelmatig. Het lijkt er meer op alsof de bestuurder een vliegbrevet nodig heeft in plaats van een rijbewijs. Turbo, waar ga je met die Honda naartoe? O, en het stuur zit rechts dus je hebt ongeveer net zoveel zicht als Stevie Wonder in een dark room.

 

honda S600 88mm turbo

Foto: 1320video.com

 

honda S600 burnout

Foto: 1320video.com

 

Wat zou Soichiro Honda hiervan vinden?

Niemand bij Honda zal in de jaren zestig ooit vermoed hebben dat een van hun S600’s zou muteren tot een race monster dat op de dragstrip de concurrentie het nakijken geeft, als er door de enorme rookontwikkeling van het rubber ten minste nog iets valt na te kijken. Soichiro had zich waarschijnlijk ook wel even achter zijn oor gekrabt bij dit schouwspel.

 

Ergens vinden wij het zonde van het sympathieke Honda modelletje met zijn door de motorkap heen gegroeide krachtbronmutatie, maar aan de andere kant is het spectaculair en is het duidelijk dat de eigenaren er bijzonder veel tijd, geld en energie in steken. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze er lol in hebben en zo te zien heeft het publiek dat ook. We leggen ons erbij neer. Amen.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's